Село Троїцьке Попаснянського району на Луганщині розташоване на адміністративній межі з Донеччиною поблизу Дебальцевого. Тут точаться особливо запеклі бої між українськими військовими і бойовиками. Троїцьке кілька разів атакували, сюди залітають снаряди «градів» та з артилерії. Один влучив у будівлю школи (яку й так пошкоджено попередніми обстрілами), інший вибухнув просто перед кам’яною церквою — одним із найстаріших православних храмів на Донбасі. 

Під час приїзду голови ОДА Геннадія Москаля (він привіз селянам гуманітарну допомогу) в Троїцькому теж було гаряче — село обстріляли з «градів». Головна ж проблема — тутешні діти.

«Більшість жителів виїхала із села, щоб не залишатися під обстрілами. Але тут досі залишається близько сотні дітей. Мусимо якнайшвидше вивезти їх у безпечне місце», — зазначає Геннадій Москаль.

Він доручив працівникам сільради терміново переговорити з батьками, щоб ті не заперечували проти вивезення діток, і тепер шукає транспорт для цього. Важко уявити себе на місці батьків, перед якими постає питання, чи відправляти дітей самих туди, де їм буде безпечніше. Та, за словами очільника Луганщини, кілька областей готові взяти дітей із фронтових сіл до себе й забезпечити їм проживання, харчування та навчання.

Евакуювати дітей доводиться й з інших сіл. Зокрема з Трьохізбенки українські військові на прохання місцевої влади вивезли десятирічних дівчинку й хлопчика, які разом із мамою кілька днів просиділи у підвалі. Родина без вагань поїхала із напівзруйнованого дому до школи-інтернату. Військові залишили їм номери своїх телефонів і пообіцяли найближчим часом відвідати та привезти подарунки.