Останніми днями в риториці офіційних представників Російської Федерації спостерігаються немислимі спроби виправдати сепаратизм в Україні. Закидаються нібито «подвійні стандарти», намагаючись порівнювати події Євромайдану і нинішні сепаратистські акції на півдні і сході України, зокрема в Автономній Республіці Крим. Про це йдеться в Коментарі департаменту інформаційної політики МЗС щодо спроб російської сторони виправдати сепаратизм в Україні.

По-перше, під час подій Євромайдану люди повстали і вмирали під Державним прапором України; натомість інспіровані російською стороною нинішні події на півдні та сході, не кажучи про злочинну окупацію кримської автономії, відбуваються під знаменами чужої держави під супровід наруги над українськими державними символами.

По-друге, протестувальники під час Євромайдану виступали за єдність і територіальну цілісність Української держави. Сепаратисти ж прагнуть розколоти нашу державу на догоду Кремлю, ретранслюючи вимоги й гасла, озвучувані офіційними представниками Росії, що явно вказує на те, хто насправді інспірує та керує ними.

По-третє, на Євромайдані обстоювали європейське демократичне майбутнє України, де немає місця корупції, свавіллю чиновників та правозахисних структур, здирництву, нехтуванню правами і свободами громадян, незалежно від їхньої національності, віросповідання та мови спілкування. Натомість сепаратисти у згаданих регіонах вкидають жителів у прірву минулого — деградації, безправ’я, корупції, злиднів, у світ «совка», — йдеться в документі.

Насправді ж те, що робить Росія, є спробою за будь-яку ціну утримати Україну у сфері свого впливу. Російська сторона ніяк не бажає зрозуміти і змиритися з тим, що громадяни України, крім, можливо, купки проплачених сепаратистів і їхніх поплічників, не хочуть жити у світі минулого, куди нас штовхає Москва. Справжнім прагненням українського народу є побудова сучасної держави на основі загальносвітових та європейських демократичних цінностей, наголошує прес-служба МЗС.

«Громадяни України і на сході, і на заході нашої держави, зокрема етнічні росіяни, апелюють до керівництва Росії не намагатися «захищати» їхні права, оскільки страшилки про утиски російськомовного населення в Україні є нічим іншим, як вигадками російської пропаганди і тих, хто на неї працює, — чітко зазначено в коментарі. — Українці хочуть жити в мирі з Росією, мати з нашими сусідами дружні, партнерські та рівноправні відносини. Переконані, що насправді цього прагнуть і більшість росіян. Віримо, що російська сторона врешті дійде розуміння, що європейська демократична Україна — це насправді не загроза для Росії, як це зараз очевидно сприймають у Кремлі».

Насправді європейська Україна як надійний і передбачуваний партнер є гарантією стабільності та безпеки для Російської Федерації на західному напрямку, новими можливостями для розвитку взаємовигідної двосторонньої та багатостороннього співпраці.

«Якщо керівництво РФ насправді бажає добра і кращого майбутнього для власного народу, то має негайно здійснити кроки для деескалації ситуації в Україні та нормалізації українсько-російських відносин, зокрема припинити підривну та провокаційну діяльність у нашій державі, окупацію Автономної Республіки Крим і відкликати війська від кордону з Україною», — резюмує вітчизняна дипломатія. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»