У зв’язку з відмовою російської сторони взяти участь у спільному засіданні Постійної ради та Форуму ОБСЄ з питань співробітництва в галузі безпеки, коли планувалося розглянути питання концентрації військ РФ поблизу державного кордону з Україною, МЗС у своєму коментарі вважає за доцільне зазначити таке.

«РФ окупувала частину суверенної території України — Автономну Республіку Крим — чим підступно порушила норми міжнародного права, а також засадничі принципи сучасного співіснування держав, закріплені у Статуті ООН, Гельсінському Заключному Акті, двосторонніх і багатосторонніх міжнародних договорах, — йдеться в документі. — Викликає занепокоєння й концентрація поблизу кордонів нашої держави наступальних військових підрозділів РФ, що підтвердили проведені Україною інспекційні заходи на території РФ за Віденським документом 2011 року про заходи зміцнення довіри і безпеки та за Договором з відкритого неба».

Тому Україна виступила з ініціативою залучити механізми, передбачені розділом ІІІ Віденського документа, для з’ясування справжніх намірів Російської Федерації та мету здійснюваних військових приготувань, беручи до уваги, що російська сторона, всупереч фактам, постійно заперечує будь-яку позапланову військову діяльність поблизу кордонів з Україною.

«На жаль, з незрозумілих причин РФ відмовилася скористатися шансом, аби на спільному засіданні Постійної ради та Форуму ОБСЄ з питань співробітництва в галузі безпеки роз’яснити країнам-учасницям Організації дійсні причини перебування військ поблизу кордонів нашої держави. Тож відмова РФ від участі у спільному засіданні Постійної ради та Форуму ОБСЄ з питань співробітництва в галузі безпеки розцінюється як вияв неготовності делегації РФ вести відкритий діалог у дусі Віденського документа. Своєю відмовою російська сторона лише посилила аргумент на користь наявності прихованих планів практичного застосування військового угруповання проти України», — повідомляє прес-служба МЗС.

Заяви Російської Федерації про нібито «позитивні» результати здійснення спостережних польотів та інспекцій на її території, які начебто демонструють відсутність суттєвої позапланової та незвичайної військової діяльності поблизу кордонів з Україною, вводять в оману міжнародне співтовариство.

Українська сторона відповідально заявляє, що матеріали двох спостережних польотів за Договором з відкритого неба, проведених у березні-квітні 2014 року, наочно демонструють збільшення кількості бойового повітряного компоненту на аеродромах РФ поблизу України.

«Крім того, за результатами проведеної 18—21 березня 2014 року інспекції за Віденським документом на території Білгородської та Курської областей інспекторами зафіксовано розміщення у польових умовах трьох батальйонів 76-ї десантно-штурмової та 106-ї повітрянодесантної дивізій, які виявилися не лише поза межами місць постійної дислокації (мм.Тула, Рязань, Псков), а й поза межами полігонів, де мали б здійснюватися заходи планової бойової підготовки, — зазначено в коментарі. — Саме тому в української сторони виникає цілком об∂рунтоване запитання: що роблять елітні підрозділи російських військ у відкритому полі, і яка справжня мета їхнього перебування поблизу кордону України?»

Натомість спостерігається, що російська сторона, цинічно заявляючи про дотримання визначених Віденським документом обмежувальних рівнів, продовжує нарощення військової присутності у прикордонних з Україною районах. Особливе занепокоєння викликає те, що військові приготування відбуваються на фоні ухвалення 1 березня 2014 року Радою Федерації Федеральних Зборів РФ постанови №48/СФ «Про використання Збройних Сил Російської Федерації на території України».

«Україна закликає Російську Федерацію неухильно дотримуватися положень Віденського документа та здійснити всі можливі заходи, аби сприяти усуненню занепокоєності щодо своєї військової діяльності, яку відчуває не лише Україна, а й інші держави на просторі ОБСЄ.

Тому МЗС вважає надзвичайно актуальним укладення двосторонньої угоди з Російською Федерацією про додаткові заходи зміцнення довіри і безпеки у прикордонних районах, яка б доповнювала і посилювала положення Віденського документа. Така пропозиція неодноразово озвучувалася українською стороною, однак постійно відхилялася Росією, яка аргументувала свою позицію існуванням «братерських відносин між нашими державами».