Переконана, що звичайні українці ніколи не забудуть людей, які ціною власного життя відстояли наше право на самовизначення, — героїв Небесної Сотні. Та чи пам’ятає про них держава? Чи допомагає їхнім рідним, які втратили тоді найдорожчих — синів, чоловіків, батьків? Відповідь на це запитання надала міністр соціальної політики Людмила Денісова.

Вона нагадала, що 21 лютого 2014 року Верховна Рада ухвалила Закон «Про державну допомогу постраждалим учасникам масових акцій громадського протесту та членам їх сімей». На його виконання Кабінет Міністрів розробив і затвердив порядок виплати матеріальної допомоги сім’ям загиблих активістів Майдану й затвердив перелік необхідних документів, які потрібно надати для її отримання. Зокрема визначено, що одноразова грошова допомога надається членам сімей героїв, смерть яких пов’язана з участю в масових акціях громадянського протесту, а у зв’язку із втратою годувальника призначається доплата до пенсій непрацездатним членам таких родин.

— Нині 100 осіб визнані героями Небесної Сотні. Остання людина приєдналася до цього переліку 13 жовтня 2014 року. Ім’я героя — Клітинський Олександр Іванович. Тож нині 91 уповноважений представник цих родин отримав одноразову допомогу в розмірі 121 800 гривень. У двох родинах загиблих активістів ще не визначили уповноваженого представника. Одна сім’я прийняла остаточне рішення лише 17 листопада — за ним мати і батько отримають допомогу пропорційно. Отже, коли визначиться решта, всі вони обов’язково отримають належну їм допомогу, яку ми перерахуємо в управління соціального захисту за місцем їхнього проживання.

Матір ще одного героя — громадянина Грузії Зураба Хурції — повідомили про те, що вона має право на таку допомогу. Але поки що ні вона, ні інші члени цієї родини до нас не зверталися. Та ці кошти нині зарезервовані. Звернутися по них до Мінсоцполітики родина може в будь-який час, — поінформувала міністр.

Також з’ясувалося, що у п’яти героїв Небесної Сотні взагалі немає рідних, які мають право на державну допомогу, — є чоловіком або дружиною, повнолітніми дітьми або батьками героїв чи перебували на їх утриманні. Тому уряд надав Міністерству соціальної політики право разом із громадською організацією «Родина героїв Небесної сотні» визначити представників цих загиблих, розподіливши між ними 480 тисяч гривень допомоги. Людмила Денісова запевнила, що ніхто поза увагою не залишиться.

Родини 54 загиблих не отримують допомогу по втраті годувальника. Є кілька випадків, коли матері самі відмовилися від такої доплати до пенсії. Також допомога не виплачується, якщо дохід на місяць на одного члена такої родини перевищує 10 тисяч гривень. І, нарешті, якщо в родині немає непрацездатних осіб.

— Здійснюються й виплати за отримання під час подій на Майдані тяжких тілесних ушкоджень. Згідно з постановою Кабінету Міністрів, списки на таку допомогу формує Міністерство охорони здоров’я. Допомога виплачується у 50-кратному розмірі прожиткового мінімуму — 60 900 гривень. У цих списках визначено 42 особи, 23 з яких її вже отримали. 19 осіб поінформовані, але ще не зверталися. Ми дуже просимо, щоб вони звернулися до управління соціального захисту за місцем свого проживання і таку допомогу отримали, — наголосила міністр.

І додала, що МОЗ нині також готує наказ щодо державної допомоги важкопораненим під час подій на Майдані у Києві. До цього списку планують включити ще 23 особи.