Керівник єдиної у країнах Балтії «Лабораторії протезування ока Валтера», як ми вже повідомляли, доктор Валдіс Валтер мав намір приїхати в Україну. План став дійсністю — унікальний спеціаліст уже працює в нашій столиці.

— Клініку, — розповідає Валдіс Валтер, — я заснував 1991 року. За цей час надавав допомогу в багатьох країнах. Події в Україні сприйняв як особисті. Довелось допомагати пораненим на Майдані, які лікувалися в Ризі. Тому знав характер травм, особливості необхідної допомоги, зважив свої можливості, взяв усе необхідне і приїхав протезувати поранених у зоні АТО. За тиждень зможу протезувати травмовані очі 60 потерпілим. Ще п’ятьох заберу в Ригу, оскільки у них дуже складні діагнози.

Додамо, що протези і всі витратні матеріали доктор оплачує власним коштом. Потерпілі отримають допомогу безкоштовно. Якщо ж урахувати, що вартість протеза 800—1000 євро, то внесок Валдіса Валтера у реабілітацію учасників АТО вагомий.

І не лише матеріальний. Морально-психологічний теж, оскільки всі ми відчули, що не єдині в протистоянні з агресором. Науково-медичний, за словами професора Сергія Рикова, приїзд доктора Валдіса Валтера — подія для нашої держави. Зарубіжний волонтер привіз дуже якісні протези, яких немає в Україні. Понад те, він дозволяє нашим лікарям дивитися, що і як він робить, а значить — заодно й навчає.

Щоб осягнути вагомість допомоги доктора Валтера, звернімось до неповної статистики, яку навели спеціалісти. Під час подій на столичному Майдані через травми видалили 28 очей. Пораненим у зоні АТО вже видалили майже 100 очей. Додаймо сюди «цивільну» статистику: через травми і ускладнення хвороб щороку в кожній області потребує протезування у середньому 80 хворих. Тож досвід офтальмолога з Риги ой як знадобиться нашим спеціалістам. А він, оцінивши наші реалії на місці, погодився, крім виконання передбаченої програми, ущільнити час і допомогти кільком дітям.