Восьмого березня найстарша жителька Сумщини Євдокія Сівлавна Фіногенова відзначає 105-й день народження. Попри вельми поважний вік, у бабусі гострий розум і добра пам’ять. Народилася 1910 року в багатодітній родині ромів на сусідній Бєлгородщині в Росії. Змалечку працювала вдома по господарству, доглядала молодших братиків і сестричок. Вийшовши заміж, народила чоловікові шестеро синів і доньок. На жаль, трьох із них, як і чоловіка — учасника Великої Вітчизняної війни, вже немає серед живих.

Пригадує, як з родиною рятувалася від голоду 1933-го, як не дочекалася з фронту батька і двох братів. На жаль, так і не ходила жодного дня до школи, не навчившись ні читати, ні писати.

З-поміж рецептів довголіття називає найголовніший: ніколи нікому і ні в чому не заздрити, не доведи Боже комусь мститися — треба любити людей, і люди полюблять тебе. А до свого ювілею ставиться по-філософськи: так треба — щоб вона ще топтала ряст.

Важливо й таке: за все життя жінка не випила жодної краплі спиртного. Ото як приходили родичі чи сусіди, поспішала не за стіл, а на город, на свіже повітря — до картоплі, городини…

За словами заступника директора департаменту соціального захисту населення Сумської ОДА Людмили Мусіяки, цього року 105-річчя  від дня народження відзначатимуть ще троє старожилів краю.