СЕКРЕТ ЖИТТЯ. Чоловіки, які відкладають батьківство на потім, отримали на свою користь науково обґрунтований аргумент: американські вчені дійшли висновку, що чим старшим є батько дитини, тим більше шансів на довголіття має малюк.

Пізнє батьківство має переваги для виживання потомків: діти і онуки чоловіків зрілого віку, схоже, «генетично програмуються» на триваліше життя. Про це свідчать результати дослідження команди вчених з США.

Підсумки роботи опублікували у останньому номері провідного американського наукового журналу Proceedings of the National Academy of Sciences.

Проте, невідомо, чи не будуть ці переваги нівелюватися іншими проблемами, пов'язаними з пізнім батьківством.

Вчені вже протягом деякого часу знають про існування зв'язку між тривалістю життя і розміром структур під назвою тіломіри, які розміщені на кінцях хромосом. Тіломіри слугують сховищем спадкової інформації - ДНК. Мала довжина тіломірів означає коротке життя.

Тіломіри слугують захистом хромосом від ушкоджень. У більшості випадків з віком вони стають все коротшими, поки в кінці кінців клітини не втрачають здатність до самовідтворення.

Проте, як з'ясували вчені, тіломіри сперматозоїдів з роками стають довшими. Відповідно, оскільки чоловіки передають свою ДНК дітям саме через сперматозоїди, ці довгі тіломіри можуть бути успадковані наступним поколінням.

Доктор Ден Ейзенберг з колегами з Департаменту антропології Північно-Західного університету в Іллінойсі вивчив, як тіломіри передаються спадково, на прикладі групи молодих людей, що живуть на Філіппінах.

З'ясувалось, що чим старшими були батьки на момент народження дітей, тим довшими були тіломіри у зразках крові досліджуваних. Ще довшими вони були, якщо дідусь дитини по батьківській лінії також ставав батьком у старшому віці. 

BBCua