Розв’язана Росією війна на сході України вже завдала величезних збитків довкіллю. Скажімо, заповідним об’єктам заподіяно шкоди щонайменше на 14 мільярдів гривень. Про це повідомила організація «Екологія-Право-Людина» під час круглого столу «Військові дії на сході України: ризики та наслідки для довкілля і здоров’я».

— Війна на сході країни не тільки вбиває її громадян, руйнує природні багатства, а й закладає бомбу уповільненої дії для прийдешніх поколінь, — зазначила виконавчий директор організації Олена Кравченко. — Припинення конфлікту стане лише початком тривалої реабілітації Донбасу.

Спровоковані Росією бойові дії призводять до затоплення шахт та отруєння шахтними водами водойм і підземних вод, руйнування очисних споруд, забруднення повітря та грунтів тощо.

— Що стосується ландшафтів, то наймасштабніше на них вплинули пожежі, які охопили 17% лісів та 24% степів у зоні АТО. Це майже 300 тисяч гектарів, — коментує еколог Катерина Норенко.

— Наші дослідження грунтів під час виїздів у зону АТО показали значний вміст важких металів на місці розривів снарядів. Так, концентрація титану в пробі грунту на місці розриву снарядів у 150 разів перевищує фонові показники. Є перевищення вмісту сульфатів у 2,5 раза, ванадію, свинцю, кадмію. Це не дивно: саме сплави з титану та ванадію використовують у ракетній техніці, — додає еколог Алла Войціховська.

Донбас перебуває на межі екологічної, техногенної й санітарної катастрофи. Тож учасники «круглого столу» рекомендують Кабміну негайно створити профільний інформаційно-аналітичний центр, провести евакуацію мирного населення з небезпечних районів тощо.

Леонід ОЛЬШЕВСЬКИЙ 
 для «Урядового кур’єра»