На Черкащині розпочалася загальнонаціональна екологічна акція «Дуби Шевченка єднають Україну». Перші саджанці, вирощені з тисячолітніх шевченкових дубів, з’явилися у селі Моринці Звенигородського району. До порятунку вікових пам’ятних дубів періоду життя Тараса Шевченка і висаджування молодих дерев-спадкоємців долучилися столичні й місцеві керівники. Це були саджанці, які проросли з жолудів дубів, що зростають на Чернечій горі. Відтепер цю символічну алею доглядатимуть працівники Лисянського лісгоспу.

— Більш як рік тому біля підніжжя Чернечої гори наша акція «Посади дерево миру» набула нового змісту, — зазначив міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак. — Це наштовхнуло нас на думку вийти із загальнонаціональною ініціативою, щоб у кожному населеному пункті з’явився нащадок правічних дубів, які росли ще за життя Тараса. Символічно, що акцію розпочинаємо саме з Моринців — місця, куди, напевно, найбільше прагнув повернутися Тарас Шевченко.

Частину паростків із малої батьківщини Кобзаря учасники акції повезуть на Донеччину, Львівщину, Київщину, Херсонщину, Чернігівщину, Вінниччину та Полтавщину, щоб висадити їх там.

А у селі Будище Звенигородського району збереглися три унікальні дуби, які бачив Тарас Шевченко. Тут учні Лисянського шкільного лісництва зібрали жолуді на насіння, які передали до Хорольського ботанічного саду на Полтавщині, щоб продовжити це починання в наступні роки.