Останні роки державні закупівлі були однією з найбільш корумпованих сфер. Лише за 2013 рік, за даними СБУ, майже 75% усіх закупівель товарів і послуг державним коштом проводили з порушеннями. Через це державі завдавали збитків на понад 150 мільярдів гривень щорічно, що становить 6—7% ВВП. Лише через виведення державних підприємств з-під дії законодавства про державні закупівлі щорічно в тінь виводили до 95 мільярдів гривень.

У 2014 році Мін’юст спільно із грузинськими експертами розпочав розробку електронної системи державних закупівель, яка уможливить проведення редукціонів (аукціони на зниження ціни) в онлайн-режимі.

На відміну від попередніх проектів законодавства про електронні закупівлі, цього разу робоча група працювала безпосередньо над реалізацією системи. Як запевняє голова Державної служби регуляторної політики та підприємництва Ксенія Ляпіна, це рішення стало можливим завдяки волонтерській роботі багатьох ІТ-фахівців, які впродовж кількох місяців розробили програмне забезпечення і втілили кращі світові практики електронних закупівель, запропоновані грузинськими експертами й українськими фахівцями.

— Перші тендерні онлайн-закупівлі (до 100 тисяч гривень), які днями провело Міністерство юстиції, дали змогу придбати товар на 20% дешевше початкової вартості, — зазначає заступник міністра юстиції Гія Гецадзе. — У цих торгах взяло участь п’ять компаній. Завдяки запровадженню електронної системи закупівель вдасться мінімізувати корупційні ризики та зекономити державні кошти. Крім того, комфортніше буде працювати бізнесу, який матиме всю інформацію про заплановані тендери. Ми плануємо розробити ще спеціальні мобільні додатки. До того ж учаснику не потрібно буде постійно сидіти в офісі, він зможе брати участь у торгах за допомогою мобільного телефону.

КОМПЕТЕНТНО

Павло ПЕТРЕНКО,
міністр юстиції:

— Такий підхід в умовах економічної кризи суттєво спростить доступ компаній і фізичних осіб-підприємців до системи постачання товарів і послуг, яких потребує держава, а також кардинально здешевить їх і нівелює корупційну складову таких закупівель. Кожен підприємець матиме шанс на перемогу, давши найнижчу ціну за товари і послуги належної якості.

До речі. Проект реформування системи держзакупівель стартував у серпні 2014 року, коли було створено відповідну концепцію. Вже у вересні затвердили технічне завдання на розробку електронної системи держзакупівель, а у жовтні й листопаді написали програмний код системи. Наприкінці минулого року розпочалося тестування системи, яке дало змогу віднайти всі проблемні місця й запустити пілотний проект із закупівель.

Катерина БРАТКО
для «Урядового кур’єра»