Інна ОМЕЛЯНЧУК,
«Урядовий кур’єр»

5200 сонячних панелей потужністю 1,8 мВТ уже незабаром постачатимуть енергію сонця до єдиної енергосистеми України: сертифікація щойно встановленого на Рівненщині новітнього обладнання проходить у НКРЕКП.

Йдеться про найбільшу в області сонячну електростанцію, яку звело ТОВ «Теплоенергосервіс» на території обласного індустріального парку. Парк знаходиться в межах Малолюбашанської ОТГ Костопільського району.

«У цей проєкт уже залучено 1,8 мільйона євро інвестицій, заплановані наступні етапи будівництва електростанції з нарощенням потужностей до 6 мВт, — каже голова Рівненської ОДА Віталій Коваль. — Разом перетворюємо Рівненщину на технократичний хаб Західної України.»

До речі, своїм розпорядженням він знизив вартість оренди земельної ділянки під сонячною електростанцією до півтора відсотка від її нормативної грошової оцінки — до моменту введення об’єкта в експлуатацію. Отже, зекономлені на оренді майже півмільйона гривень інвестор зможе спрямувати подальший розвиток перспективного проєкту.

Загалом на Рівненщині є п’ять сонячних електростанцій.