Стан співпраці у сферах енергоефективності та розвитку відновлюваної енергетики обговорив віце-прем’єр-міністр — міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко з директором секретаріату Енергетичного співтовариства Янезом Копачем. 

Сторони підкреслили важливість гармонізації законодавства України з директивами ЄС та вимогами Енергетичного співтовариства. Янез Копач повідомив, що організація готова надавати Україні технічну допомогу в підготовці та розробленні законодавства відповідно до вимог Європейського Союзу у сфері енергоефективності.

«Україна зацікавлена в отриманні консультаційної допомоги від Енергетичного співтовариства щодо пошуку оптимальних рішень у питаннях енергетичної ефективності», — підтвердив Геннадій Зубко.

«Ми плануємо вийти на ринкові ціни на газ протягом трьох років. Істотне підвищення тарифів на газ плануємо вже з 1 квітня, а тому нам потрібно пройти шлях з обліку, термосанації, зменшення споживання природного газу та переходу на альтернативні джерела енергії. Ми повинні пройти цей період швидше, ніж це зробили і Польща, і Швеція», — цитує слова урядовця його прес-служба. Саме тому що шлях до енергетичної незалежності України складний, пройти його слід якнайшвидше.

Уряд працює у напрямку імплементації директиви 2006/32/ЄС про ефективність кінцевого використання енергії та енергетичні послуги, директиви 2010/31/ЄС стосовно енергоефективності будівель та директиви 2010/30/ЄС про вказування за допомогою маркування та стандартної інформації про товар обсягів споживання енергії та інших ресурсів енергоспоживчими продуктами. Зокрема доопрацьовують законопроекти «Про енергетичну ефективність будівель», «Про ефективне використання паливно-енергетичних ресурсів», які буде направлено на розгляд Верховної Ради.

У першому читанні ухвалено законопроект про запровадження механізму ЕСКО, який стане дієвим інструментом для роботи на ринку України компаній, що зможуть впроваджувати заходи з енергоефективності.

Геннадій Зубко подякував іноземним партнерам за запропоновану допомогу у розробленні відповідного законодавства, зазначивши, що уряд і Верховна Рада працюватимуть над узгодженням нових законодавчих актів з уже чинною нормативною базою. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»