ПРОЕКТ. Нова модель реформування системи охорони здоров’я впроваджується в Лутугинському районі Луганщини. Пілотний проект спрямований на поліпшення якості медичного обслуговування населення за рахунок створення чіткої структури підрозділів медицини, від фельдшерсько-акушерських пунктів до районної лікарні.

«До початку реалізації проекту система сільської медицини практично була відсутня», — заявив начальник Головного управління охорони здоров’я Луганської облдержадміністрації Павло Малиш, представляючи проект.

За його словами, ФАПи підпорядковувалися сільрадам, які їх фінансували за залишковим принципом, як і сільські лікарські амбулаторії. У деяких селах на медикаменти для ФАПу виділялося 120 грн на рік, скорочувалися ставки медпрацівників. Реформування системи медобслуговування в районі почалося з 2009 року. Було створено Територіальне медичне об’єднання, всі медзаклади в районі були переведені на фінансування з районного бюджету. Внаслідок забезпечення коштами ефективність діяльності закладів первинної медичної допомоги зросла в 1,5 раза, на 10% знизився рівень первинної захворюваності населення. Нині ФАПам на медикаменти виділяється близько 500 грн щомісяця. Ведуться ремонти сільських закладів медицини, закуповують автомобілі невідкладної допомоги. Тепер, за словами Павла Малиша, систему територіальних медичних об’єднань створено по всіх районах області.

Другим етапом реформування системи охорони здоров’я в Лутугиному буде чітке структурне і фінансове розмежування первинної та вторинної медичної допомоги. Вже ухвалено рішення про створення в місцевій райдержадміністрації відділу охорони здоров’я, який координуватиме дії медичних закладів району. Фінансування місцевої медицини планується збільшити на третину за рахунок коштів районного бюджету.