Ганна РОМАШКО
для «Урядового кур’єра»

Президент Міжнародної федерації футбольних асоціацій Йозеф Блаттер звернувся із заявою до Федеральної прокуратури Швейцарії через корупційний скандал щодо вибору країн, які прийматимуть чемпіонати світу 2018 та 2022 років, повідомляє Бі-Бі-Cі.

ФІФА просить порушити кримінальну справу на основі доповіді про вибір країн, які прийматимуть дві найближчі світові першості, — Росії та Катару.

Як сказано в заяві, приводом для звернення є підозри щодо окремих випадків міжнародних переказів грошей, пов’язаних зі Швейцарією.

Минулого тижня голова арбітражної палати комітету з етики федерації Ханс-Йоахім Еккерт надав організації 42-сторінковий звіт, який зняв підозри з Росії та Катару. За його словами, «недостатньо речових доказів», щоб ставити під сумнів увесь процес вибору.

Утім член комітету з етики ФІФА Майкл Гарсіа, що керував розслідуванням справи про корупцію у процесі відбору країн-господарів чемпіонатів світу 2018 і 2022 років, заявив, що опублікований організацією звіт містить численні помилкові та неточні представлення фактів.

Всесвітня футбольна організація пояснює, що, на відміну від органів ФІФА, державні правоохоронні структури мають змогу провести розслідування із застосуванням засобів кримінально-процесуального впливу. З цієї причини заяву Блаттера спрямовано до швейцарської прокуратури.

Як відомо, раніше Англійську футбольну асоціацію закликали пролобіювати в УЄФА бойкот наступного чемпіонату світу з футболу, якщо ФІФА не проведе істотні реформи.

Колишній очільник англійського футболу Девід Бернстейн заявив, що настав час вжити рішучих заходів щодо цього органу.  На його думку, бойкот змагання головними європейськими командами суттєво ослабить чемпіонат світу.  Екс-функціонер вирішив виступити з цього питання саме після публікації суперечливого звіту про процес відбору господарів для ЧС-2018 і 2022.

Варто зазначити, що низка європейських політиків і раніше висловлювалися за те, щоб забрати в Росії чемпіонат світу з футболу-2018. Натомість УЄФА включила російський Санкт-Петербург до переліку міст, які можуть прийняти європейську першість у 2020 році.