Складається враження, що у футбольних справах керівники улюбленої гри мільйонів сусідньої держави намагаються наслідувати приклад президента Росії. Наприкінці літа перший віце-президент Російського футбольного союзу Нікіта Сімонян повідомив, що три кримські клуби пройшли атестацію ПФЛ. А вже 12 серпня футболісти севастопольського СКЧФ, ялтинської «Жемчужини» та сімферопольського ТСК дебютували у російських змаганнях — в 1/256 фіналу Кубка Росії.

Численна армія футбольних уболівальників України була шокована цією новиною. Як можна було клуби, які розташовуються на  території іншої країни, прийняти до складу РФС? Представники європейської футбольної сім’ї відразу ж наголосили на тому, що діяльність РФС іде всупереч зі статутними нормами ФІФА, УЄФА і Федерації футболу України. Минулої середи крапки над «і» в цій історії, яка набула міжнародного розголосу, поставив футбольний штаб Старого Світу.

З 1 січня 2015 року футбольні клуби Криму не мають права брати участі в жодних змаганнях, що проводяться під егідою РФС, — таке рішення прийняв виконком УЄФА. Також Російський футбольний союз не зможе організувати будь-які змагання з футболу в Криму без згоди Федерації футболу України.

Крім цього, Крим тепер слід розглядати як особливу зону для футбольних цілей УЄФА, яка допомагатиме фінансувати футбол та інфраструктуру півострова. Контролером і керівником цієї ініціативи призначений член виконкому Франтішек Лаурінец.

— Ми віримо, що всі асоціації поважають це рішення, — заявив генеральний секретар УЄФА Джанні Інфантіно. — Якщо одна з федерацій не буде додержуватися прийнятих правил, відкриємо дисциплінарну справу згідно із статутом нашої організації.

— Я доклав зусиль, щоб було прийнято саме таке справедливе рішення, — зізнався журналістам  віце-президент УЄФА, почесний президент ФФУ Григорій Суркіс. — Відстоювання у виконкомі УЄФА інтересів України та національної Федерації футболу я вважаю важливою частиною своєї роботи у футбольному штабі Європи.