Лише троє з десятків учасників визволення міста від німецько-фашистської окупації, які мешкали у Рівному, дожили до славної дати — його 70-річчя. Троє ветеранів — Віра Болоніна, Віра Муригіна та Андрій Моїсенко, яким уже за 90, відзначатимуть разом із нами цю пам’ятну дату.

Саме 2 лютого 1944-го в ході Рівненсько-Луцької операції війська Першого Українського фронту визволили Рівне. Допомогу їм надали партизанські з’єднання Сабурова, Федорова, Бегми. Коли Юрій Левітан сповістив про визволення Рівного від окупантів, плакали всі. Адже саме Рівне гітлерівці проголосили столицею окупованої України, саме тут розміщувалася ставка гауляйтера Східної Пруссії Еріха Коха та рейхскомісаріат «Україна».

За іронією долі, тепер у цьому приміщенні, збудованому 1839 року як чоловіча гімназія, розмістився обласний краєзнавчий музей. І саме в музеї на презентації виставки «Рівне пам’ятає» знову звучить голос Юрія Левітана. Ветерани, як і багато років тому, не стримують сліз. Дні 70 років тому були такі самі морозяні, як і тепер.

У краєзнавчому музеї влаштували виставку, присвячену пам’ятній даті. Фото надане автором

Лунають уривки зі спогадів Порфирія Данилова — заступника командира 524-го стрілецького полку, бійці якого першими увірвалися до центру Рівного 2 лютого 1944-го. Документи, фотографії, особисті речі, прапори бойових частин, картини — до цих німих і водночас надто промовистих свідчень тих днів нині може доторкнутися кожен, хто прийде в музей.

— Визволення Рівного мало величезне психологічне значення: окупанти ж бо  втратили столицю, — каже директор обласного краєзнавчого музею Віктор Булига. — У боях за Рівне загинула понад тисяча воїнів, більшість яких знайшла вічний спочинок на Дубенському кладовищі, де не згасає вічний вогонь. За роки окупації населення міста скоротилося більш як удвічі,  у Рівному фашисти знищили 100 тисяч людей — військовополонених та мирних жителів. Символічно, що в колишній резиденції Еріха Коха тепер наш музей. Ми дуже хочемо, щоб і слово війна теж назавжди пішло в музейні архіви. І це надто актуально нині, коли в суспільстві такий високий градус політичної напруги.

Саме тому делегація Автономної Республіки Тува Російської Федерації на 70-річчя визволення Рівного не приїхала, хоч і заздалегідь отримала запрошення. Нащадкам відважних тувинських добровольців — воїнів-кавалеристів, які визволяли наше місто, рекомендувало утриматися від поїздки МЗС Росії. Тож тувинські побратими вирішили перенести свій візит до Дня Перемоги.