У всьому цивілізованому світі визнання волонтерської праці — ознака розвиненого громадянського суспільства. В Україні останній рік наповнив новим змістом роботу волонтерів. Тож проведення конкурсів і відзначення їх праці як ніколи актуальне.

27 серпня в клубі Кабміну відбулась урочиста церемонія нагородження переможців Національного конкурсу «Волонтер року 2013». Захід проведено Центром волонтеріату «Добра воля» у співпраці із Секретаріатом Кабінету Міністрів, Мінсоцполітики, Швейцарським бюро співробітництва в Україні, урядом королівства Швеції тощо.

Заступник міністра Кабінету Міністрів Надія Синиця під час церемонії нагородження наголосила, що в цей нелегкий для країни час потрібно подякувати волонтерам за їхню небайдужість до суспільних проблем. Адже волонтерство — важлива риса небайдужого активного свідомого громадянина. Тому в більшості країн світу цей рух дуже розвинений. Сильним поштовхом у розвитку волонтерського руху стали події, які відбулися під час Революції гідності. Роботу цих людей важко переоцінити, коли йдеться про допомогу громадянам зі сходу країни, які вимушені переїжджати. Нині співпраця держави та волонтерських громадських організацій вийшла на якісно новий рівень. На сьогодні український уряд співпрацює з 88 волонтерськими організаціями. Важливо й надалі поширювати позитивні приклади волонтерської діяльності у суспільстві, не забувати заохочувати волонтерів, що і є метою щорічного Національного конкурсу «Волонтер року», — підкреслила Надія Синиця.

Роботу волонтерів важко переоцінити, але про заохочення їх теж не варто забувати. Фото Oлександра ЛЕПЕТУХИ

Учасники церемонії привітали переможців конкурсу у шести номінаціях. У номінації «Захист прав людини та представлення інтересів громадян» перемогли Дмитро Таран із Полтави, Рустам Ахметов із Запоріжжя, Тетяна Герасимчук із Житомира. У номінації «Освіта та виховання» першими стали Тамара Желобицька із села Циблі на Київщині, Юлія Шпилевська з Чернігова, Валерій Слободянюк зі Щолкіного, АР Крим. У номінації «Соціальний захист населення» до першої трійки увійшли Юрій Глущук із Вінниці, Надія Лозбень із Чернігова, Люмила Афанасьєва з Ірпеня. А Віра Аннусова із Біловодська на Луганщині, Михайло Ломоносов із Ніжина Чернігівської області та Оксана Сивенко з Чернігова перемогли у номінації «Мистецтво та культура». Першими у номінації «Охорона здоров’я та здоровий спосіб життя» стали Олена Кузнецова (Нова Каховка на Херсонщині), Анатолій Кноль (Чортків Тернопільської області) та Тетяна Французова з Києва.

Остання номінація — «Охорона навколишнього середовища», її переможці — Євген Якунін з Луганська, Андрій Іваницький з Хмельницького та Юрій Пивоваренко з Києва.