У Луцьку відкрили центральну диспетчерську Волинського обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф.

Її створили на базі колишньої Луцької станції швидкої медичної допомоги. Усі будівельні й монтажні роботи в комунальному закладі виконано за кошти обласного бюджету, вони обійшлися в понад три мільйони гривень. Причому на власне ремонтні роботи пішло 1,9 мільйона гривень, а решта — на закупівлю обладнання та кондиціонування приміщення.

На першому поверсі — серверна, приміщення для чергового медреєстратора, їдальня, гардероб, санітарні кімнати. Поверхом вище — зал на дев’ять робочих місць диспетчерів, кімната старшого лікаря, навчальна кімната тощо.

Родзинка медзакладу — те, що в приміщенні відмонтовано структуровану кабельну систему, систему відеоспостереження та систему контролю доступу. Міні-АТС дає змогу водночас отримувати до 30 дзвінків на один телефонний номер. На кожному робочому місці встановлено комп’ютер, з допомогою якого диспетчер відстежує місцеперебування бригад. Крім того, диспетчерську обладнали радіозв’язком, а її операторів, оперативних працівників та всі бригади забезпечили корпоративним мобільним зв’язком.

Тут нині працюють п’ять диспетчерів, які приймають дзвінки за номером «103» із трьох адміністративних територій: обласного центру, Луцького та Рожищенського районів, а в листопаді сюди переводитимуть і прохання про допомогу з Локачівського району. У розпорядженні диспетчерів — 105 обладнаних системою GPS-навігації спеціалізованих автомобілів швидкої допомоги.

Новітня технологія GPS-трекерів істотно зменшила спілкування диспетчера-евакуатора з бригадами та звільнила його від іншої роботи.

— Після встановлення систем GPS-навігації, що, до речі, дає змогу в реальному часі відстежувати навіть розворот автомобілів, зменшилися їхні добові пробіги. Зменшилася на чверть і кількість виїздів бригад — із 20 208 у квітні до 14 751 нині, — розповів керівник комунального закладу «Волинський обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф» Олег Куц. — Скоротився і час наших людей з моменту прийняття виклику — із трьох до однієї хвилини. До півтори години з колишніх 2–2,5 години зменшився і час транспортування хворих з екстреною патологією з найвіддаленішої точки області.

Для багатьох пацієнтів ці хвилини і години означають врятовані життя.

Нині старший лікар зміни та завідувач Центральної оперативної диспетчерської також підтримують постійний зв’язок із диспетчерами районних відділень екстреної медичної допомоги. Це у разі надзвичайних ситуацій, складних оперативних обставин та клінічних випадків дає змогу швидко реагувати на ситуацію, без затримки залучати додаткові сили з інших пунктів базування, отримувати консультації досвідчених лікарів.

— У параметри доїзду карет швидких до хворих в міській та сільській місцевостях — 10 та 20 хвилин відповідно — ми майже вклалися. Це відбувається у 98% випадків у Луцьку та в 93% — у сільській місцевості. Відсотки перевищення наданого часу — поки що на совісті дорожників, — зазначив голова облдержадміністрації Борис Клімчук, який разом із головою обласної ради Володимиром Войтовичем узяв участь у відкритті головного офіса життєво потрібного людям комунального закладу.