На Харківщині припинили виплачувати допомогу майже сотні людей, які позиціонують себе як вимушені переселенці, але не проживають там, де зареєструвалися в Харківській області. Про це повідомила заступник директора департаменту соціального захисту населення Харківської облдержадміністрації Тетяна Єрміліна. За її словами, той факт, чи проживає людина у вказаному нею будинку, перевіряла спеціальна комісія у складі соціальних працівників, представників служб міграції та зайнятості. «Ми приходили за адресою, яку людина вказувала. Однак бували ситуації, коли господар житла підписував акт, що такий-то тут не проживає. На підставі цього акта виплати переселенцям припинялися», — сказала Тетяна Єрміліна.

До таких заходів представникам влади доводиться вдаватися через те, що з часом у структур, що перевіряють, може виникнути питання: наскільки законно витрачалися кошти на виплату допомог тимчасово переміщеним особам? До того ж працівник соціальної служби може понести відповідальність, якщо допомога виплачувалася псевдопереселенцю. Раніше Харківська обласна держадміністрація вийшла з ініціативою:  спочатку реєструвати переселенців у службі міграції, а потім направляти в соціальні служби для оформлення допомоги. Підставою для виплат міг би бути тимчасовий штамп у паспорті. Лист з цією пропозицією було направлено до Кабінету Міністрів.

Загалом на Харківщині офіційно зареєстровано 150 тисяч вимушених переселенців. З них 22 тисячі сімей звернулося за матеріальною допомогою для покриття житлово-комунальних витрат, а за соціальними виплатами — 6,7 тисячі громадян.

ДОВІДКА «УК»

Вимушеним переселенцям для вирішення питань, пов’язаних з тимчасовим перебуванням, слід звертатися за телефоном Урядової «гарячої лінії» (БЕЗКОШТОВНО ЦІЛОДОБОВО):  0 800 507 309 або до Міжвідомчого координаційного штабу з питань, пов’язаних із соціальним забезпеченням громадян України, які переміщуються з тимчасово окупованої території та районів проведення Антитерористичної операції за телефонами «101», (044) 247-30-02,  (044) 247-32-92.

Адреса штабу: м. Київ, вул. Гончара, 55-а

Інформація про наявність вільних місць для розміщення http://migrants.gov.ua