Оперативно-слідчі підрозділи ГУ Міндоходів у Харківській області спільно із працівниками СБУ та прокуратури виявили та припинили діяльність «конвертаційного центру». А розташовувався той в орендованому приміщенні однієї з конюшень Харкова. Винахідливі бізнесмени створювали фіктивні підприємства, за допомогою яких переводили безготівкові кошти у реальні гроші, а потім вивозили отриманий «скарб»  за кордон. Конюшня, на їх думку,  була гарним місцем  для  прикриття їхнього кримінального бізнесу. Там вони зберігали усе «проконвертоване»  перед тим, як  воно буде  вивезене з країни.

Як розповів начальник оперативного управління ГУ Міндоходів у Харківській області Сергій Мережко, в ході обшуку працівники податкової міліції виявили та вилучили грошові кошти (у тому числі валюту) на загальну суму близько 15 мільйонів гривень.  Ці заходи проводилися у рамках раніше заведеного кримінального провадження, зареєстрованого за ознаками правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 Кримінального кодексу України.

Сергій Мережко також розповів, що напередодні, в рамках цього ж кримінального провадження,   на міжнародному пункті пропуску «Гоптівка», оперативники спільно з прикордонниками, затримали  23-річного харків’янина, який намагався вивезти до Російської Федерації 700 тисяч доларів та 12,6 мільйонів рублів. Контрабандну валюту молодик заховав у   тайниках, обладнаних у підкрилках передніх коліс автомобіля.

Крім грошей, він ховав там ще й папки з фінансовими документами. Криївку виявили і все сховане в ній — вилучили. Наразі, як зазначив Сергій Мережко,  триває слідство, проводяться заходи щодо встановлення повного кола осіб, причетних до діяльності «конвертаційного центру».