РЕСОЦІАЛІЗАЦІЯ. Підопічні виправних закладів на Запоріжжі  у підсобних господарствах вирощують урожаї, що сягають  середньостатистичних показників у регіоні.

Господарство Веселівського виправного центру (№8) посідає  одне з перших місць серед сільськогосподарських підприємств району. Окрім  виробничих об’єктів,  тут мають  чималі земельні угіддя, власний  тік,   теплицю з вирощування овочів.

За словами начальника установи  — підполковника внутрішньої служби Володимира Василенка, нинішні жнива багаті: зібрано майже 1571 тонну озимої пшениці  та 861,8 тонни ярого ячменю.  Тож  підопічні  виправного центру  будуть із власним хлібом.

Голова Веселівської районної державної адміністрації Ірина Куковінець, яка відвідала  установу із робочим візитом і  ознайомилася із результатами виробничої діяльності підсобного господарства,  належним чином оцінила результат хліборобської праці людей, які прагнуть повернутися на правильну дорогу в житті, приносити користь суспільству,   та побажала  їм подальших  успіхів.

Тримається лідерських позицій у  районному рейтингу сільгосппідприємств  і  Дружелюбівський виправний центр (№1) у с. Кам’яне Вільнянського району. За статусом Дружелюбівський ви?правний центр — установа відкритого типу. Близько 300 підопічних установи мешкають у гуртожитках. Головним напрямком  сільськогосподарської діяльності підсобного господарства  установи є вирощування зернових та технічних культур, овочівництво, декоративне садівництво та вирощування продукції розсадників, а також  пакування та підготовка до продажу, в тому числі сушіння, очищення, розмелювання, дезінфекція та силосування сільськогосподарської продукції. Опікуються тут і тваринництвом — розведенням великої рогатої худоби та свиней. Також мають  власну  переробку зернових  на борошно та крупи.

Начальник установи, майор внутрішньої служби Сергій Соболь та  виконуючий обов’язки директора підприємства Станіслав Прокопій, підбивши підсумки жнивам,   задоволені результатами. Закінчено збір зерна ячменю озимого на площі 86 га при урожайності 34,4 ц/га та пшениці озимої на площі 220 га при урожайності 21,8 ц/га. Середня врожайність у Вільнянському районі ячменю становить 28 ц/га та 34 ц/га пшениці. Це добрі результати для підприємства, адже торік було отримано врожайність ячменю 3,4 ц/га, а пшениці — 5,9 ц/га.

— З року в рік набираємося досвіду ведення господарчої діяльності, прагнемо повністю задовольняти власні потреби щодо забезпечення продуктами харчування, — коментує  ситуацію  Сергій Валерійович. — Та головний ефект від діяльності нашого підсобного господарства, на мою думку,  — виховний. Важка і шляхетна хліборобська праця налаштовує людей на усвідомлення необхідності виправитися,   повернутися  у суспільство і бути корисним людям.