ПРОЕКТИ.  На Вінниччині широко проводяться культурно-мистецькі заходи, присвячені відзначенню  200-річчя від дня народження Великого Кобзаря. Один з таких проектів —  виставку «Тарасові шляхи Вінниччини» — напередодні  Дня Незалежності підготували управління культури і туризму облдержадміністрації, місцева організація Національної спілки художників та краєзнавчий музей.

А передісторія спільної роботи така:  наприкінці травня цього року краєзнавець Олександр Роговий та наукові співробітники музею  розповіли художникам про перебування Кобзаря в краї під час його експедиції у 1846 році на Поділля і Волинь. Зокрема і про те, що коротку мандрівку нинішньою територією області поет описав у творі «Прогулка с удовольствием и не без морали», а матеріали, записані у Могилів-Подільському районі, ввійшли до поеми «Варнак».  Живописці мали лише трохи більше двох місяців на вибір сюжету і працю. Проте вони майстерно справилися із завданням. З любов’ю створених ними картин видно, що над образом Кобзаря кожний замислювався давно.

Тож на суд глядачів виставлено 26 живописних полотен  8  вінницьких художників. В експозиції  можна бачити Тараса Шевченка молодим і в зрілому віці, усамітненого в момент роздумів  чи натхнення, в гурті подільських селян або персонажів власних творів. У портретних композиціях він — Філософ, Лірик, Бунтар, Учитель. Також тему ілюструють роботи, присвячені безпосередньо епізодам його подорожі на Поділля, місцеві краєвиди тощо.

Так, Іван Грищук  надав три свої картини. На одній — молодий Шевченко в Липовці, на другій — серед подільських дітей, на третій — у зрілому віці тримає руку на ескізі хати, яку, на жаль, йому не вдалося збудувати.  «Над образом Шевченка почесно працювати. Це обов’язок кожного українського художника», — сказав мені митець.

Зі слів мистецтвознавця і куратора проекту від обласного краєзнавчого музею Тетяни Журунової, на Поділлі в Шевченка було багато друзів. Тоді дорога пролягала так, що під час експедиції  він мав проїжджати через Брацлав, а звідси недалеко до Тульчина, де в той час розписував церкву Іван Сошенко. Втім, не відомо, чи зустрілися вони, бо документальних підтверджень маршруту немає. «Як пролягав його шлях та з ким зустрічався, ми можемо лише здогадуватися. Але творча думка митця може проникнути глибоко в історію та образним рядом відтворити і час, і події, і те, що могло тоді відбутися. Я дуже радий, що спільний проект вдався», — зазначив  заслужений діяч мистецтв, голова обласної організації Національної спілки художників Леонтій Гринюк.

Восени виставка поїде до жителів сільської місцевості. Під час презентації начальник культури і туризму облдержадміністрації Марія Скрипник зауважила, що в продовження теми цієї осені і на початку наступного року Тарасовими шляхами в області  літературно-мистецьким проектом пройдуть артисти, музиканти, письменники, а  з ними будуть картини художників.