Протягом ось уже десяти років харківські журналісти спільно з екологами, лісівниками, викладачами і студентами, до яких приєдналася й місцева влада, вирушають на початку лютого у Зміївський район області в селище Гайдари, щоб відзначити День байбака. Його головний герой —пухнастий і зубастий синоптик Тимко ІІ — мешкає саме в цій місцині, на біостанції Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна. За традицією будить байбака доктор біологічних наук професор кафедри зоології і екології тварин біологічного факультету університету Віктор Токарський. Він завжди з розумінням ставиться до бажання тваринки  солодко поспати: спершу стукає до неї, а вже потім відчиняє дверцята й дістає Тимка ІІ з рукотворної тепленької нірки. І той, вдячно пригортаючись до професора, сповіщає йому на вухо свій прогноз на весну.

Тимко ІІ на руках у професора кафедри зоології і екології тварин Харківського університету ім. В. Каразіна Віктора Токарського побачив свою тінь. Фото Олексія ГРИЩЕНКА

Але цього року Віктор Токарський дістав віщуна не з його будиночка, а з-за пазухи, де той грівся в мішечку. Визирнувши з нього, Тимко ІІ побачив свою тінь і напророкував довгу та затяжну зиму. «Буде холодно. Лютий і березень будуть холодними, а в квітні потрібно буде швидко відсіятися, тому що швидко настане тепло», — передав прогноз свого підопічного вчений. Виходить, що погрітися на сонечку доведеться ще не скоро.

  — Не потрібно дуже серйозно ставитися до прогнозів тваринки, адже це  просто свято, — каже  його організатор, керівник Харківського прес-клубу Людмила Доля. — Хоча наші предки-хлібороби ще задовго до відкриття Америки орієнтувалися на прогнози цього гризуна, аби належно підготуватися до виходу в поле. Особливо довіряли симпатичній тваринці в наших  лісостепових краях. У байбака є все, як у нормальній українській сім’ї, — просторий дім-нора з коморою, спальнею і навіть дитячою кімнатою. Наш Тимко ІІ завів велику родину, став  хорошим батьком.

Минулої суботи новонароджений його первісток уперше з’явився на публіці. Йому було доручено спрогнозувати види на урожай. З-поміж багатьох  корзинок із овочами,  фруктами, зерном, шишками потягнувся до останніх. А це згідно з повір’ям означає, що 2014 рік буде багатий на шишки.