Днями у Сингапурі — неофіційній столиці букмекерського бізнесу — заарештували 14 членів злочинного угруповання, яке, ймовірно, займалося організацією договірних матчів у всьому світі, зокрема у багатьох європейських країнах. Серед затриманих виявився і громадянин Республіки Сингапур Тань Сіт Енг, більш відомий під ім’ям Дань Тань, якого вважають найбільшим організатором договірних матчів і координатором азійського синдикату.

Європі вперше ім’я Дань Таня стало широко відоме ще в 2011 році в ході розслідування італійською владою справи стосовно футболістів, суддів і функціонерів, підозрюваних у проведенні договірних матчів. Багато кого з фігурантів історії дискваліфікували, декому пред'явили кримінальні звинувачення, однак до головного організатора дістатися не вдалося, хоч Італія й оголосила його в розшук.

У лютому цього року Європол оприлюднив деякі дані власного розслідування, що дало підстави вважати: у Європі діє ціла злочинна мережа, яка заробляє на ставках на договірні зустрічі. Слідчі зазначили, що за результатами розслідування електронного листування деяких підозрюваних, моніторингу руху фінансів і аналізу ходу матчів не менш як 380 зустрічей, що пройшли в Європі, можна зарахувати принаймні в розряд підозрілих. У загальній складності в поле зору слідства потрапили 425 осіб: футболісти, судді, співробітники клубів, особи, причетні до організованих злочинних спільнот. Крім того, з’ясувалося, що понад 300 «дивних» матчів відбулися поза рамками європейських національних першостей. Під підозру потрапили навіть деякі матчі відбірних турнірів чемпіонатів світу.

Варто зазначити, що сингапурська влада до останнього часу вельми прохолодно реагувала на вимоги європейських країн вжити заходів проти злочинного синдикату. Більше того, ще у травні поліція Сингапуру повідомляла, що претензій до Дан Таня немає, він чесний бізнесмен і повністю співпрацює із владою. Нині сингапурські правоохоронці наполягають: операцію проведено із власної ініціативи, а не під тиском ззовні.

Усього було затримано 12 чоловіків і 2 жінки. Щоправда, про їхню роль у діяльності угруповання поки що нічого не повідомляють. Статті, за якими заарештованим повинні пред’явити звинувачення, також не розшифровують.

Ганна РОМАШКО
для «Урядового кур’єра»