Інвестиційні проекти в енергетичному, гуманітарному секторі, транспортній та муніципальній інфраструктурі, виняткові заходи Європейського інвестиційного банку щодо кредитної підтримки України було обговорено в ході зустрічі міністра фінансів Олександра Шлапака з віце-президентом цього банку Ласло Бороняєм. Ішлося зокрема про кредитну лінію «Екстраординарна позика на відновлення України», збільшення фінансування від ЄІБ та укладання угод за новими проектами в Україні. Як зазначив Ласло Бороняй, цього року було підтримано один проект — «Бескидський залізничний тунель (Україна)». 

Гарантійну угоду щодо нього Верховна Рада ратифікувала 2 вересня. Проте у планах уже шість нових програм у межах співпраці між Україною та Європейським інвестиційним банком.

Першочерговим є проект з відновлення інфраструктури територій, постраждалих від бойових дій на сході України та задоволення першочергових потреб тимчасово переміщених осіб, повідомляє прес-служба Міністерства фінансів. «Ми вам дуже вдячні за започаткування проекту з відновлення Донбасу. Наскільки розумію, сам проект буде відрізнятися від інших, оскільки Україна хотіла б розпочати його якомога швидше. Варто було б домовитися нині, яку дорожню карту ми для себе випишемо, щоб уже в грудні розпочати проект», — зазначив Олександр Шлапак. Ласло Бороняй пояснив, що першим кроком пропонується загальна позика, яка не потребує детальної форми. Крім того, для реалізації цього проекту ЄІБ прагне заручитися співпрацею інших фінансових інституцій. «Хочу ще раз запевнити, що з нашого боку буде повна співпраця і підтримка цих проектів і планів, і вона не обмежується виключно реабілітацією східних регіонів України. Плануємо розширювати обсяги нашого партнерства, розуміючи, що в майбутньому Україна може стати членом Європейського Союзу. Думаю, що інтереси ЄС та України  повністю збігаються. Вони полягають у тому, щоб Україна була стабільною та розвивалася, бо вона — частина Європи», — запевнив віце-президент Європейського інвестиційного банку.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»