З нагоди Дня села у Лиманах на Миколаївщині влаштували змагання кращих куховарів. Завдання полягало втому, щоб приготувати найсмачніший борщ. У перегонах взяли участь дві команди: жителі села, якому виповнилося 317 років, і представники підприємства, розташованого поряд. Протягом чотирьох годин учасники змагань на відкритому вогні у двох столітрових казанах варили борщ за ексклюзивними старовинними рецептами. 

Гостей на свято біля Лиманівського будинку культури зібралося кілька сотень. Сільрада подбала, щоб усі почувалися максимально комфортно. Як зазначила Лиманівський сільський голова Наталія Пашнатій,  захід фінансували не лише з бюджету, а й коштом місцевих фермерів.

Атмосфера була по-справжньому домашньою і в кращих українських традиціях. Фестиваль виявився насиченим, веселим, цікавим, пізнавальним і смачним, оскільки всі його учасники не лише спробували українського борщу, а й насолодилися народною музикою, піснями, танцями. А буряково-часниковий аромат було чутно навкруги.

Була на заході й родзинка: темношкірий гість з-за кордону Мамаду Балу. Австралійський фахівець, який перебуває у відрядженні на підприємстві, не приховував емоцій: «Я вперше побував на такому святі й скуштував українського борщу. Для мене це яскрава і незабутня подія!»

Та змагання є змагання. У кожної команди куховарів були свої секрети приготування борщу, переможця мало визначити журі. Якщо команда Лиманів здивувала стравою, насиченою сумішшю незвичних спецій, то команда заводу-сусіда додала до борщу кислі яблучка та аджику.

Члени журі й гості свята дегустували конкурсні страви до пізнього вечора. Визначити кращого виявилося непросто, адже кожен з рецептів був по-своєму оригінальний. На загальну думку, перемогла дружба і незабутній смак українського борщу.