Одна з перших громад, що утворилися на Рівненщині 2015 року, — Бугринська в Гощанському районі. Вона об’єднує 4,5 тисячі жителів, які вже відчули переваги децентралізації. 

— Ми одразу ж затвердили стратегію розвитку громади та перспективний план на п’ять років. Раціонально використовуємо допомогу від держави, яка твердо пообіцяла: перші отримають більше. Ось і маємо сучасну амбулаторію, модернізовані ФАПи, оновлений центр народної творчості. Ще трошки часу — і ми цілком закриємо тему шкільних автобусів: цього року на умовах співфінансування з обласним бюджетом придбали ще один, — розповідає голова Бугринської ОТГ Сергій Пилипчук.

Та головна принада цієї громади, якої поки що не мають інші, — власне комунальне підприємство, в розпорядженні якого сучасна техніка. Тож від нерозчищених від снігу доріг жителі громади вже не потерпають. Саме на базі цього підприємства діє модерна пелетна лінія: інфраструктурний проект громади торік переміг у конкурсі ДФРР. Тож держава передбачила на його реалізацію 3,6 мільйона гривень, ще 400 тисяч — співфінансування громади.

Результат не забарився: всі 1664 котли, які працюють тут, уже переведено на тверде паливо. До речі, виробництво пелет — безвідходне й екологічне, а виготовляють їх із залишків соломи, тирси, що залишаються як відходи у підприємців, волосся кукурудзи.

Нині ціна на бугринську пелету — 2740 гривень, а як на ринку — 3400. Утім, її майже не випускають із громади: школи, ФАПи, дитсадки — для своїх поки що вистачає.

Тож тепер в громаді немає відбою від делегацій з інших областей: люди їдуть, щоб на власні очі побачити, як живуть першопрохідці, і скористатися їхнім досвідом. Адже саме бугринців з їхнім  проектом розвитку неодноразово наводив як приклад віце-прем’єр-міністр Геннадій Зубко.

А Сергія Пилипчука колеги обрали головою новоутвореної асоціації об’єднаних громад області. Разом, кажуть, легше обстоювати інтереси місцевого самоврядування: сильні громади — сильна держава.