УШАНУВАЛИ ГЕРОЇВ

Перемозі козаків під проводом Івана Богуна 360 років тому була присвячена реконструкція 
тих подій на Черкащині

Допомогли відтворити вікопомну битву козаки Центру народознавства «Мамаєва Слобода» та його керівник Костянтин Олійник.

Глядачі опинилися в задимленому порохом, овіяному славою та умитому козацькою кров’ю героїчному минулому. На центральній площі міста під спів відомого кобзаря Тараса Синенка гарцювали на вороних, гнідих та білих конях українські козаки й польські драгуни, попереду походжав красень-полковник Іван Богун, роль якого зіграв спорт?смен-каскадер Олег Юрчишин. Саме дійство з атаками поляків, бойовими вигуками, командами українською і польською мовами, раптовим ударом кінноти Богуна в тил ворогам, сум’яттям і втечею поляків з місця бою, демонстрацією козацької звитяги (фехтування на шаблях) викликало жвавий інтерес. Роль Стефана Чарнецького, одного з польських військових керівників у часи українсько-польських змагань ХVІІ століття, зіграв представник польської діаспори в Києві пан Ян Богужинський.

Цікавим є сам історичний факт того бою. Богун зі своїм загоном зайняв оборону і тривалий час відбивав атаки значно переважаючих сил королівської армії, роблячи ефективні вилазки з міста. За деякими даними, Богун удався до хитрощів, переодягнув частину козаків у татарський одяг і велів їм з криком напасти на ворога. Сам же з іншими козаками вдарив по Чарнецькому з іншого боку. Поляки, вважаючи, що на допомогу козакам прийшла татарська орда, кинули свій обоз і втекли з Монастирища.

За мить козаки гарцюватимуть польськими тилами. Фото з сайту sphotos-b.xx.fbcdn.net

Місцеві школярі зачитали списки козаків Кальницької, Балабанівської, Терлицької сотень Кальницького полку та Цибулівської сотні Уманського полку, котрі на чолі з Іваном Богуном мужньо захищали міську фортецю в березні 1653 року.

Усіх бажаючих частували справжньою козацькою кашею. А завершилася програма концертом за участю фольклорних колективів та кобзарів з козацького селища «Мамаєва Слобода». На Черкащині стає традицією відзначати знаменні дати, пов’язані з боротьбою за незалежність України у 16—17 століттях, ушановувати пам’ять овіяних славою героїв.