З майже двохсот тисяч літніх людей, що опинилися на підконтрольній Україні території Луганської області, близько 26 тисяч осіб відвідують територіальні центри соціального захисту. І більшість із них особливо приваблює така форма зайнятості, як університет третього покоління. Такі дані навела директор департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Елеонора Поліщук.

«Наші літні люди самі визначають ті напрями, за якими хотіли б отримати додаткові знання. Дуже популярні у нас курси комп’ютерної техніки, комп’ютерної грамотності. Затребувані й гуртки та факультети з вивчення іноземних мов. Також активно літні люди відвідують заняття з медицини, надання першої медичної допомоги», — зазначила Елеонора Поліщук.

Раніше на всій території області було близько 800 тисяч літніх людей. Варто зазначити, що й бабусі та дідусі, які опинилися за лінією розмежування, також прагнуть опанувати комп’ютер, адже це один із небагатьох засобів зв’язку з дітьми та онуками, які здебільшого покинули рідні домівки. Тож тепер обставини змусили старих шукати дешевші та ефективніші засоби, аби хоча б по скайпу побачити обличчя рідних, які стали вимушеними переселенцями, і почути від них слова підтримки й підбадьорення.