ТУРБОТА. Протягом першого кварталу цього року показник столичних родин, охоплених послугами з підтримки сімей, які опинилися у складних життєвих обставинах, зріс майже у 10 разів та становить понад 7700 сімей. Про це повідомив директор Київського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Валерій Танцюра.

Він також зауважив, що майже 70% столичних сімей з дітьми поінформовані про можливість одержання соціальних послуг. Показники взяття сімей під супровід та надання комплексної допомоги родині, яка опинилася в кризовій ситуації, збільшилися практично вдвічі. Досягти значних результатів вдалося завдяки реалізації соціальних ініціатив Президента України.

«Фактично, фахівець із соціальної роботи — це менеджер, який залучає ресурси місцевої громади на вирішення проблем конкретної сім’ї. Діагностує сімейні проблеми, тобто правильно визначає проблематику складних життєвих обставин сім’ї та може надати фахові рекомендації на психологічну, педагогічну, правову тематику», — зазначив Валерій Танцюра.

Також він розповів, що у 2013 році розпочали свою діяльність ще два заклади соціально-психологічної реабілітації для дітей та молоді з інвалідністю — в Оболонському та Солом’янському районах, продовжується інноваційна форма роботи — консультативні пункти для неповнолітніх у СІЗО. Крім того, у кожному районі працюють соціальні школи для батьків щодо підвищення батьківського потенціалу. На базі районних центрів соціальних служб працюють 48 груп взаємодопомоги для залежних і співзалежних клієнтів від алкоголю, наркотиків та ігроманії.

Соціальні працівники продовжують активну роботу у двох закладах для ВІЛ-інфікованих дітей та молоді. Ці заклади відвідують 520 сімей, у яких виховують 273 дитини. Понад 300 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, зокрема випускники інтернатних закладів, одержують послуги в мережі центрів соціальних служб для молоді.

85 кандидатів пройшли курс підготовки батьків вихователів у дитячих будинках сімейного типу, прийомних батьків, опікунів. Більш як 300 волонтерів беруть участь у заходах мережі центрів соціальних служб, котрі направлені на популяризацію та інформування громади столиці щодо можливості отримання соціальних послуг.

Крім того, повідомила прес-служба Київської міськдержадміністрації, столичні соціальні працівники опікуються більш ніж дев’ятьма тисячами родин, де виховуються діти та молодь з інвалідністю. Завдання соціальних служб — здійснення соціально-реабілітаційних, соціально-адаптаційних заходів для батьків таких дітей, створення для дітей та молодих людей з інвалідністю індивідуальних програм реабілітації.

Відділ  соціально-правових питань 
«Урядового кур’єра»