Про те, що комунальники мають надавати споживачам послуги вчасно, в повному обсязі та належної якості, знають усі. Так само як і те, що на практиці цей постулат вони сповідують не завжди. Однак у столиці обіцяють найближчим часом цей недолік ліквідувати і запровадити оптимальний для міста алгоритм перерахунку за неякісно надані житлово-комунальні послуги. 

За словами заступника голови КМДА Петра Пантелеєва, міська влада спільно з виконавцями послуг розробляє Регламент взаємодії та координації дій диспетчерських служб, підприємств та організацій Києва. Його вже погодили в районних держадміністраціях. Як цей регламент діятиме та чи реально зможе він захистити споживачів -— дізнаємося, коли він запрацює.

Нормативний акт, у якому йдеться про необхідність перерахунку за неякісні послуги, прийняли ще 21 липня 2005 року. Це урядова постанова №630 «Про затвердження Правил надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення та типового договору про надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення». Однак для споживача в ньому задекларовано, швидше за все, «право мати право». Столичні ж комунальники запевняють, що розроблений для Києва регламент внесе чіткість.

«Споживачу необхідно буде звернутися в диспетчерську службу однієї з організацій, яка прописана в регламенті, та залишити заявку щодо перевірки кількісних та якісних показників послуги. Таким чином запускається механізм для можливого перерахунку, якщо справді були порушення. Наше головне завдання — створити реальний, а не формальний алгоритм, який дасть змогу кожному жителю столиці не платити за комунальний брак», — зазначив Петро Пантелеєв.

А поки що кияни можуть в Інтернеті за допомогою інтерактивного сервісу «Карта відновлення комунальних послуг» дізнатися, де і чому не надають певну послугу і коли вона буде доступна знову. На карті відображено стан робіт з відновлення електропостачання, опалення, водопостачання, робіт на каналізаційних мережах. Цей сервіс запрацював у середині листопада, а в перспективі сюди планують додати розділи щодо дорожніх та ліфтових робіт, а також газопостачання. Як повідомила прес-служба КМДА, карту можна знайти за адресою www.amap.1551.gov.ua, а також на офіційному сайті Київської міської державної адміністрації.