РЕГУЛЮВАННЯ. В управлінні Фонду держмайна перебувають 460 об’єктів з корпоративними правами держави, з яких у 141 держчастка перевищує 50%. Станом на 19 липня держбюджет отримав 125,8 мільйона гривень дивідендів. Про це «УК» повідомили у прес-службі Фонду держмайна України (ФДМУ). 

За минулий рік  надходження від дивідендів досягли 575 мільйонів гривень, що на 8,4% більше за плановий показник. Найвагоміші перерахування дивідендів на корпоративні права держави станом на початок цього року  здійснили  ПАТ «Одеський припортовий завод» (100,4 мільйона гривень), ВАТ «Турбоатом» (96,4 мільйона), ВАТ «Дніпроенерго» (42,8 мільйона),  ПАТ «Луганськгаз» (28 мільйонів), ПАТ «Дніпропетровськгаз» (20,3 мільйона), ПАТ «Західенерго» (16,8 мільйона), ПАТ «Миколаївенерго» (10,3 мільйона гривень). 

На виплату дивідендів спрямовується базовий норматив відрахування частини прибутку в розмірі 30%, що не переглядався протягом останніх років (російські державні компанії згідно із законодавством сплачують 25% чистого прибутку). 

Рік у рік кількість платників дивідендів на корпоративні права держави скорочується. Наприклад, цього року з переліку «випадуть» шість обласних енергопостачальних компаній та енергогенеруюча  компанія ПАТ «Донбасенерго»,  за рахунок приватизації контрольних пакетів акцій яких ФДМ планує отримати в 2013 році 4 мільярди гривень. Зокрема планується виставити на конкурс  60,7% акцій «Донбасенерго» і на біржові торги 5% пакетів ПАТ «Миколаївобленерго», «Харківобленерго» та ПАТ «Хмельницькобленерго». У вересні може бути оголошено біржові торги з продажу 46% акцій ПАТ «Черкасиобленерго» і відкрито конкурси з продажу 50,9% акцій ПАТ «Тернопільобленерго», 60,25% ВАТ «Запоріжжяобл?енерго», 60% «Харківобленерго», 65% «Миколаївобленерго», 65% «Хмельницьк?обленерго» і 75% ПАТ «Волиньобленерго».