Бюджетні корупціонери, на жаль, швидко пристосовуються до реалій, змін чинного законодавства. Завдає чималої шкоди фінансовим і майновим інтересам на рівні бюджету й кумівство, завуальоване в кабінетах високопосадовців. Але й держава відшліфовує методи протидії, запобігає хабарництву, зловживанню владою, виявляє тих, хто надає незаконні пільги і переваги.

«Посадова» корупція пустила коріння в кожну адміністративну територію. Дії горе-посадовців украй шкідливі для бюджету, адже вони зосереджені на задоволенні корисливих групових або корпоративних інтересів. Іноді корупційні «подвиги» гальмують розвиток територіальних громад.

Фінінспектори виявляють махінації з бюджетними коштами. Так, на Херсонщині за п’ять місяців 2016 року вони забезпечили відшкодування втрат фінансових і матеріальних ресурсів на понад 8,5 мільйона гривень. За матеріалами ревізій і перевірок правоохоронні органи розпочали 15 досудових розслідувань. У суд пред’явлено п’ять позовів щодо відшкодування втрат фінансових і матеріальних ресурсів на суму понад 12,5 мільйона гривень.

При цьому до 14 установ, під час ревізій яких виявлено порушення, вжито заходів впливу у вигляді зупинення операцій з бюджетними коштами, призупинення бюджетних асигнувань та зменшення бюджетних призначень. За вчинені фінансові порушення 60 посадовців притягнуто до адміністративної відповідальності, 30 — до дисциплінарної, 10 осіб звільнено.

В агросфері Херсонщини зусиллями фінінспекторів відшкодовано втрат більш ніж на 1,5 мільйона гривень за п’ять місяців 2016 року. Як уточнюють у прес-службі Держфінінспекції Херсонської області, забезпечено відшкодування втрат фінансових і матеріальних ресурсів у секторі АПК та використання природних ресурсів. За вчинені фінансові порушення в агросекторі 15 осіб притягнуто до адміністративної відповідальності.

Небайдужі громадяни й досі звертаються на «телефон довіри» Державної фінансової інспекції в Херсонській області за номером 26-36-28, інколи безпосередньо вказуючи на можливі схеми розкрадання бюджетних коштів.

Леонід КАЛІНІЧЕНКО
для «Урядового кур’єра»