Уряд готується до розвитку будь-яких сценаріїв під час опалювального періоду, оскільки нині для України питання газу і вугілля мають політичний, а не економічний характер. Про це заявив по завершенні засідання урядового антикризового енергетичного штабу віце-прем’єр-міністр — міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Володимир Гройсман.

Посилаючись на дані Міненерговугілля, він поінформував присутніх, що відомство виконує контракти з постачання вугілля. Однак щоб мати чітке бачення ситуації в енергетичній сфері, урядовець доручив підготувати календарний графік постачання вугілля, генерації електроенергії до кінця 2014 року з недопущенням будь-яких зривів.

«Що стосується газу, то за першу декаду жовтня, як звітує НАК «Нафтогаз», споживання в межах визначеного ліміту, але зрозуміло, що цьому сприяють погодні умови. Я поставив керівництву цієї структури завдання: газом передовсім слід забезпечити населення і соціальну сферу», — цитує слова віце-прем’єра його прес-служба.

Також він акцентував на тому, що встановлених лімітів споживання газу обов’язково мають дотримуватися всі регіони, бо від цього залежить стабільність проходження опалювального сезону. А ще поінформовано про доопрацювання спільного з американськими і канадськими партнерами плану, який передбачає реагування на різні сценарії проходження опалювального періоду в країні, включно з тим, за якого Україна і далі не отримуватиме жодної краплини імпортованого газу чи будуть інші форс-мажори в енергетичній сфері.

Володимир Гройсман наголосив, що технічно до опалювального періоду Україна була готова, як і планували, на 1 жовтня 2014 року. Після перевірки 17 регіонів Мінрегіон підтвердив їхню стовідсоткову технічну готовність до опалювального періоду.

«Якщо будуть несприятливі погодні умови, то буде розпочато опалювальний період у тих регіонах, де такі погодні умови будуть вимагати включення опалення», — пообіцяв Володимир Гройсман. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»