Рівненські профспілки відгукнулися на пропозицію Прем’єр-міністра Володимира Гройсмана, який звернувся до громадськості з проханням надавати пропозиції щодо відродження довіри людей до влади.

Заробітна плата, орієнтована на прожитковий мінімум, давно не є соціальною гарантією для наших людей. Тому відбувається відтік кваліфікованих кадрів із економіки, втрачаємо трудовий потенціал цілих галузей, і ці процеси потужні та незворотні, вважають рівняни. «Тому уряд має визначити підвищення оплати праці як своє першочергове завдання, довести частку заробітної плати в собівартості продукції до європейських 28 відсотків, — продовжує тему голова федерації профспілок області Микола Шершун. — А також встановити базовий тарифний розряд єдиної тарифної сітки на законодавчому рівні. Мінімальна заробітна плата має становити не менше ніж половину від середньої по державі, як в усьому світі».

Профспілки надають певний кредит довіри уряду, вони за соціальний діалог «уряд — профспілки — роботодавці», але застерігають: у центрі діалогу має бути людина праці, яка створює додаткову вартість. Бо поки що у нас виходить усе догори дри∂ом: заробітна плата найвища в тих галузях, де не створюють матеріальних благ, натомість на виробництві гине й зазнає травм по кілька людей на  добу.

«Водночас припиняють фінансування з Держбюджету професійно-технічної освіти, без жодного об∂рунтування та попередження це передають на місцеві бюджети, які ще не настільки потужні, як це має бути, — застерігає голова федерації профспілок України Григорій Осовий. — Ми готові вступити щодо цього питання в колективний трудовий спір із органами державної влади».

До речі, профспілки (принаймні рівненські) активно переймають досвід масових акцій польської профспілки «Солідарність», з якою активно співпрацюють. І вже сьогодні утворили страйковий фонд, до якого відраховують кошти спілчани. Паралельно створюють механізми захисту людини праці: зокрема профспілкові адвокатури, що консультуватимуть працівників різних галузей.  

Утім, термінової модернізації потребує й сам профспілковий рух. Повагу людей треба заслужити конкретними діями, спрямованими на захист їхніх трудових прав та інтересів, — йдеться у зверненні рівнян до глави уряду.

Попереду — непрості перемовини профспілчан із роботодавцями щодо Трудового кодексу: той, який запропонували профспілки, роботодавці вважають «радянським». Чия візьме, покаже вже найближчий час.