Об'єднана Європа помилилася, коли повірила, що Росія залишила позаду мислення холодної війни, вважає верховний представник ЄС з питань зовнішньої політики Федеріка Могеріні.

«Ми вважали, що РФ здатна вийти за рамки мислення часів холодної війни, і ми могли б стати не тільки добрими сусідами, але і партнерами. Але Росія показала, що ми помилялися. Порушення нею територіальної цілісності України є дуже небезпечним прецедентом», – заявила Могеріні, виступивши з промовою у королівському інституті міжнародних відносин у Великобританії.

При цьому європейський дипломат додала, що підхід ЄС до ситуації на сході України повинен поєднувати «жорстку» та «мяку» силу.

«Військова сила деколи є необхідною, але ніколи – достатньою. Ми повинні поєднати санкції зі стимулами, швидку реакцію і терплячі переговори, жорстку і м'яку силу», – зазначила Могеріні.

Також глава європейської дипломатії знову закликала Росію і бойовиків виконувати мінські угоди.

«Насильство (на сході України - ред.) досі триває. Росія і сепаратисти повинні негайно перейти до виконання мінської угоди. Ми повинні бути твердими у своєму ставленні до подальшого насильства і готові легко перейти до подальших заходів у разі продовження бойових дій та порушення мінських угод», – підкреслила Могеріні.

Напередодні Могеріні відповіла президентові Росії Володимиру Путіну на його заяви про «малоймовірність» війни з Україною.

«Дзеркало тижня»