Слідчими органами відкрито кримінальне провадження за фактом незаконного відчуження державного пакета акцій ПАО «Кримський титан» на користь Дмитра Фірташа. Правоохоронці вважають, що кринальне правопорушення підпадає під дію частини 1 ст. 365-2 Кримінального кодексу (зловживання повноваженнями). Про це, як повідомляє УНІАН, розповів керівник громадської організації «Контроль народного майна України» Євген Чередніков.

Інформагенство нагадує, що ця громадська організація в жовтні нинішнього року направила в Генпрокуратуру заяву про злочин щодо протиправного встановлення контролю структурами Дмитра Фірташа над державним підприємством «Кримський титан».

«Нами одержавно відповідь, що досудовим слідством встановлено – перед продажею пакету 50%+1 акція, його оцінка була суттєво занижена. Немає сумніву, що існувала змова між структурою-оціншиком держпакету акцій і олігархом. Зокрема, при ринковій оцінці цього пакету в півтора мільярда доларів структурам Фірташа його було запропоновано купити за 577,6 мільйона гривень, чим олігарх і скористався. Враховуючи тогочасний курс долара, слідством встановлено, що контрольний пакет акцій ПАО «Кримський титан» продали за ціною, яка в 17,7 раза нижча від ринкової. Цим самим державі завдано надзвичано великих збитків», – зазнасає експерт.

«Є всі підстави кваліфікувати такі дії, як злочин проти народу України», –таку думку висловив інформагенції колишній міністр промисловості України, член-кореспондент НАНУ Валерій Мазур. У свою чергу керівник громадської організації Євген Чередніков зазначив, що «Кнтроль народного майна України» готує звернення в правоохороні органи з вимогою попередити фактичну крадіжку ще одного стратегічного підприємства – Запорізького титано- магнієвого комбінату.

 Микола КРИЩЕНКО
для «Урядового кур’єра»