У Тернополі дедалі більшого розмаху набирає соціальна акція «Тролейбус щастя». Майже два роки тому міська рада оголосила конкурс проектів студентів-магістрантів «Зроби своє місто кращим». Серед п’ятьох переможців  була й майбутній педагог Оксана Брикайло зі своєю роботою «Сім кольорів щастя у твоїх долонях». Один з її пунктів обгрунтовував, зокрема, створення в обласному центрі музею щастя. Хтозна, можливо, колись цей задум знайде-таки своє втілення.

Тим часом на кафедрі інформатики Тернопільського національного педагогічного університету ім. Володимира Гнатюка вирішили, так би мовити, випробувати Оксанину ідею дещо в іншій площині — в оформленні «Тролейбуса щастя». Координатором цього соціального проекту стала працівниця кафедри Галина Полюга. І робота закипіла. Оксана Брикайло й учні Мишковицької загальноосвітньої школи Тернопільського району виклали у творах власне міркування про стан цілковитого задоволення життям. Учнівські роздуми відтак прикріпили на спинки крісел у тролейбусі, додали, звісно, й висловлювання славетних про щастя. Подбали не лише про зміст, а й про  художнє оздоблення. У пасажирів така акція викликала позитивні відгуки. І, як каже пані Галина, вже за певний час до керівництва педагогічного університету звернулася дирекція комунального підприємства «Тернопільелектротранс» з проханням розвивати й надалі проект «Тролейбус щастя».

Координатор проекту «Тролейбус щастя» Галина Полюга та студентка-волонтер Ірина Котульська запрошують пошукати щастя у тролейбусі. Фото автора

Вирішили: кожен з наступних таких тролейбусів має бути певної тематики, щоб пасажири могли приємне поєднувати з корисним, пізнавальним, цікавим. До оформлення залучають студентів-волонтерів різних факультетів педагогічного вишу. Певна річ — завжди й у пошуку спонсорів. І нині вулицями міста вже курсують тролейбуси щастя «Україна — єдина», «Вишиваний», «Тернопіль романтичний», «Ретро». На початку листопада вийшов на лінію тролейбус щастя «Фінансово грамотний маршрут». Його оформлювали вже студенти та викладачі двох тернопільських ВНЗ — педагогічного й економічного. Як правильно спланувати сімейний бюджет, не потрапити на гачок фінансових шахраїв та ще багато іншої необхідної інформації тут виклали, подбали й про бокси для книжок, які можна прочитати з цієї теми.

Примітно, що матеріалами тематичних тролейбусів послуговують не лише періодичні видання, книжки, світлини, предмети, речі, а й відео. З монітора, до прикладу, «Вишиваного» звучать популярні українські пісні. Відеоролики про історичні, архітектурні, природні принади краю відтепер можуть переглядати пасажири восьмого за рахунком тролейбуса щастя, який з’явився зараз на маршруті. Його  назва —  «Тернопілля туристичне», а добірку студентам-волонтерам допомагали творити працівники управління розвитку туристичної інфраструктури департаменту розвитку інфраструктури, транспорту та туризму облдержадміністрації. Розмістили чимало даних про крає?знавчі, велосипедні тури. Наголос поставили на активному туризмі, як-от зимовому, пішохідному, повітряному. Представили розмаїті турмаршрути областю, запропонували вірші про Тернопільщину, легенди краю.