Виступаючи у понеділок на неформальному засіданні Ради безпеки ООН в Нью-Йорку, скликаному за ініціативою представників України і Литви, політик, зокрема, назвав незаконний референдум в Криму, в результаті якого була проведена російська анексія півострова, «цинічним», «так званим» і «абсурдним», повідомляє «Голос Америки».

Хоч як би було важко, кримські татари зі своєї землі більше ні на крок. Фото з сайту slate.com

Лідер кримськотатарського народу у своєму виступі, зокрема, сказав: «Абсурдно вирішувати питання про належність до тієї чи іншої країни на основі місцевого референдуму. Право на самовизначення може бути тільки у корінного народу, і таким у Криму є кримські татари. Але татари бойкотували цей референдум».

За словами політика, в референдумі взяли участь не 82% жителів Криму, як повідомляє російська влада, а всього 32,4%.

Також він назвав цинічним твердження російських властей про утиски росіян на території Криму, оскільки більшість керівників місцевих органів влади є росіянами. Російськими є і більшість шкіл у Криму.

«Спершу територію Криму захопили козаки, вони захопили державні установи і парламент,— сказав Джемілєв. — Потім до Криму увійшли російські війська…».

Мустафа Джемілєв також зазначив, що відносини кримських татар з владою екс-президента Віктора Януковича теж були поганими. «Режим Януковича був корумпованим. Кримські татари розглядалися як головна йому опозиція. Вони не голосували за Януковича, і тому були погано представлені в органах влади», — запевнив політик.

В інтерв’ю «Голосу Америки» після засідання Мустафа Джемілєв розповів про побоювання кримських татар у зв’язку з анексією Криму. Він висловив думку, що нинішні санкції Заходу для агресора — як уколи шпилькою для слона.

«Якщо так буде, то навряд чи Росія покине окуповану територію… Якщо такий підхід превалюватиме, то українці по праву вважатимуть себе обманутими… І вже є думка, що нам треба терміново повертатися до ядерного статусу», — сказав Джемілєв.

Зазначимо, що на неформальному засіданні Ради безпеки в понеділок, 31 березня, не були присутні постійні представники Радбезу — Росія і Китай.

Щоправда, російська місія при ООН поширила заяву, в якій зокрема зазначалося: «Відзначаємо зловживання у використанні «формули Аррі». Замислювалася вона для конфіденційного обговорення складних питань, а використовується часом як засіб реклами перед ЗМІ та неурядовими організаціями. Це підриває престиж РБ ООН. Категорично відмовляємося асоціювати з Радою Безпеки організоване делегацією Литви пропагандистське шоу з запрошенням одіозних фігур».

Саме засідання росіяни назвали «сходкою», а Крим — одним із суб’єктів Російської Федерації.