ДОСТУПНО

На Дніпропетровщині  хворі на гіпертонію купують препарати  майже наполовину дешевше

На реалізацію у 2013 році пілотного проекту із забезпечення доступних цін на лікарські засоби для осіб із гіпертонічною хворобою Дніпропетровщина отримала з держбюджету 15,8 мільйона гривень. Нині в області на обліку через серцево-судинні захворювання перебувають понад 740 тисяч пацієнтів, для яких лікарі виписали 300 тисяч рецептів на препарати за зниженими цінами. Тобто після обстеження у своїй амбулаторії і підтвердження діагнозу хворі на гіпертонію можуть купувати в аптеці ліки від цих хвороб із знижкою 30—50%. Різницю власникам аптек компенсує держава.

«На Дніпропетровщині триває реєстрація пацієнтів із серцево-судинними захворюваннями для отримання рецептів на придбання ліків за зниженими цінами. Гіпертонічна хвороба — одна з найпоширеніших серед українців і потребує своєчасного лікування. Для того, щоб заохотити їх до цього, держава знижує ціни», — підкреслила заступник начальника головного управління охорони здоров’я Дніпропетровської облдержадміністрації Олена Лугова.

Наявність в аптеках препаратів, їх продаж гіпертонікам із відповідною знижкою контролює спеціально створена робоча група. В. о. начальника державної служби з лікарських препаратів у Дніпропетровській області Єгор Волков заявив, що на Дніпропетровщині немає дефіциту аптек ані в містах, ані в сільській місцевості. Загалом в області працюють 1028 аптек, 219 аптечних пунктів та 32 склади.

«Аптечні кіоски, яких було 159, з початку року припинили діяти, але дві третини їх власників подали документи на перереєстрацію ліцензій — через те, що держава повертає кошти лише через місяць, — повідомив Єгор Волков. — Однак тих аптек, що працюють за цією програмою, достатньо для забезпечення потреб населення. З адресами цих аптек можна ознайомитися у свого лікаря.

До речі. На Дніпропетровщині розширюють мережу аптек при центрах первинної медико-санітарної допомоги. Торік відкрили аптеки у 598 амбулаторіях та фельдшерсько-акушерських пунктах.

«Розширення мережі аптечних пунктів особливо важливе для жителів сільських районів. Тому що раніше в деяких селах і селищах зовсім не було аптек. Селянам доводилося їздити по медикаменти у найближчі населені пункти, іноді за кілька десятків кілометрів. Створення комфортних умов під час надання медичної допомоги — одне з головних завдань обласної влади, — каже директор департаменту охорони здоров’я Дніпропетровської облдержадміністрації Валентина Гінзбург. — Важливо, щоб громадяни могли отримувати  у своїх медичних закладах весь спектр послуг, зокрема  і виписані їм ліки.  Тож торік ми почали вирішувати це питання».

За словами Валентини Гінзбург, повне оснащення аптеками амбулаторій загальної практики — сімейної медицини та фельдшерсько-акушерських пунктів заплановано завершити в першому півріччі 2013-го.