Сєвєродонецьку й Станиці Луганській потрібні нові лінії електропередач. Зараз усе електропостачання великої промисловості підконтрольної уряду частини Луганщини зав’язане на теплоелектростанції, що розташована у Щасті. Підвезення вугілля марки антрацит туди налагодили (щоправда, через територію Росії, бо залізничні колії та мости знищені), навіть накопичили на складах 44 тисячі тонн — для двох блоків на 12—15 днів роботи. То якщо вдасться постачання станції вугіллям зробити стабільним, можна говорити й про запуск 3-го та 4-го блоків. Про це розповів на брифінгу заступник директора департаменту промисловості та енергозбереження Луганської облдержадміністрації Олександр Ісаченко.

За його словами, якщо успішно провести перезавантаження в енергетиці, такі великі підприємства, як ПрАТ «Сєвєродонецький «Азот», отримали б змогу запрацювати на повну потужність. Зараз підприємству відведено тільки одну лінію енергопостачання. Раптова зупинка останнього спричинить колосальні збитки, а про можливі екологічні наслідки й казати годі. Через енергетичні й транспортні проблеми не можна запустити й Алчевський металургійний комбінат.

Але навіть якщо вдасться виробляти більше електроенергії на ТЕС у Щасті, то немає змоги її передати. Чимало ліній електропередач (на Михайлівку, на Ювілейне) виведено з ладу, а щоб їх відновити, потрібні коридори безпеки для ремонтників. Така сама безнадійна ситуація і з лініями до Трьохізбенки (15 кілометрів) та Станично-Луганського району (16 кілометрів). Там через відсутність електроенергії потерпає населення.

«Тому ми розглядаємо варіанти будівництва двох ліній енергопостачання, які забезпечували б світлом Станицю Луганську й Трьохізбенку», — розповів Олександр Ісаченко.

За його словами, листи-звернення стосовно цього вже направлено в Кабінет Міністрів України. Кабмін має намір вирішити питання побудови нових ліній електропередач і вже попередньо погодив проект. Фінансуватимуть будівництво коштом європейського співтовариства з грошей, передбачених ЄС на відновлення Донбасу.