Анна ЧЕРКАШИНА 
для «Урядового кур’єра»

У  перший день після Новорічних свят до нашого офіса у Луганську принесли на продаж бронежилет. Просили за нього всього тисячу гривень. Наші співробітники-чоловіки роздивились виріб і оцінили його як бронежилет другого класу захисту (в народі він зветься «слинявчик»), який від серйозної стрілецької зброї не врятує. Продавець був готовий торгуватися. Швидко з’ясувалося, що це хтось із бандформування «Бетмена» розпродає амуніцію. До того ж якнайшвидше.

Річ у тому, що свята ознаменувалися небаченою подією: «співробітники спецслужб ЛНР знищили ватажка бандгрупи «Бетмена» і затримали його небезпечних спільників». Так повідомили на офіційному сайті самопроголошеної «ЛНР», а також на місцевому телеканалі про події 1 січня, коли у стрілянині поблизу Георгіївки загинуло одразу кілька бойовиків.

Люди в чергах подейкували, що видовище було надзвичайне: згоріла машина, підстрелений БТР і купа трупів. Люди завжди перебільшують, але фотографії з місця події, що незабаром з’явилися в Інтернеті, були й справді моторошні. А потім представники так званих місцевих органів «правопорядку» відзвітували перед невільними жителями самопроголошеної республіки, що, виявляється, не з 30 грудня (цього дня «Генпрокуратурою ЛНР було порушено кримінальну справу стосовно співробітників батальйону ГБР «Бетмен»), а ще з вересня збирали докази за «фактами незаконного позбавлення волі двох і більше осіб, тортур з використанням зброї, а також убивств, викрадень мирних громадян, незаконного позбавлення волі, вимагання та розбоїв». Так пояснили у відомстві. І тепер слідство ведуть уже за 18 епізодами. І це ще не кінець.

Ті, кому заподіяла збитки бандгрупа «Бетмена», можуть звертатися до них.

 Але в цій справі, навіть такій справедливій, навчені подіями останніх місяців луганчани навряд чи стануть помічниками слідству. Та ж прокуратура  заявляє, що «за будь-які спроби «помститися за «Бетмена» будуть карати за законом». Тобто самі ж месники гострять ножі?

Лідер бойовиків Стаханова навіть погрожує голові самопроголошеної «ЛНР», щоправда, у відеоролику. В Алчевську люди іншого «православного козака» захоплені власною «виховною роботою» місцевого населення. А те, що діється в Красному Лучі та Антрациті — місцях бойової слави російського отамана, — взагалі не підлягає юрисдикції так званої «генпрокуратури ЛНР».

Ось і залишається простим обивателям гадати: чи то російські спецназівці допомагають тут вибудовувати бодай якусь подобу вертикалі влади, чи то бойовики, які просто не вміють нічого, крім воювати, захопилися черговим перерозподілом влади?

 Від цих дій в будь-якому разі вже є плюси: від терористів нарешті визволили територію бібліотеки Східноукраїнського університету імені  В. Даля. Хто хоче, може подивитися фотографії в Інтернеті. Жахливе видовище! Дуже співчуваю викладачам, бо їм цей сором розгрібати. Нарешті звільнено луганського журналіста Сергія Сакадинського, якого майже півроку тримали в полоні у «Бетмена».

 А ось 6 січня в Луганську відбувся похорон терористів, знищених разом з «Бетменом». Люди кажуть, що тільки одного ховали у відкритій труні, решту не можна було показати навіть родичам. Це зовсім не схоже на цивілізований суд. Справедливу відплату не можна здійснювати методами, які нічим не відрізняються від бандитських. Інакше просто триватиме озброєний «бєспрєдєл» того, у кого «ствол довший», а броник-«слинявчик» міцніший.