Близько 70 робіт миколаївських, одеських та київських художників представлено в новій експозиції обласного художнього музею імені В. Верещагіна. Тут у художній та, певним чином, у документальний спосіб спромоглися передати події Революції гідності й відкрили виставку «Майдан 2014-го очима художників». Представлені в музеї картини викликали величезний інтерес серед миколаївців, адже багато хто з відвідувачів згадував і свою участь. Цікаво, що в експозиції знайшли місце не лише картини, карикатури, графіка, а й речі з Євромайдану: газети, листівки, каски, прапори, значки, фото, балаклави, бронежилети. 

— Виставка чітко демонструє, що художник ніколи не байдужий до тих соціально-гострих проблем і періодів, що відбуваються в державі, — зазначає директор музею Сергій Росляков. — Художник завжди на вістрі проблем, завжди поруч із народом, у гущі подій. Митці довели у своїх роботах, що революція — це руйнування і творення водночас. Поки не зруйнуємо застаріле, не створимо нового життя.

Один із учасників Євромайдану, голова обласної Спілки художників Олег Приходько розповів про свою картину, яку передав у музей. «Складно було писати, перебуваючи на Майдані. — згадує він. — Передовсім тому, що події розгорталися непередбачувані. Елементарно не вистачало світлового дня. Тож одна із робіт виникла спонтанно. Я почав її писати на полотні, згодом підходили різні люди і залишали на ній свої автографи й вислови. Хтось згадував 2004-й, хтось відобразив себе самого та свої емоції. А тепер ця картина нагадує про ті страшні і водночас щасливі дні».

На заході був присутній учасник Майдану в Києві та в Новій Одесі Олександр Щербина, який привіз до музею свої експонати, символи Майдану. Він зазначив: велике значення виставки полягає в тому, що вона жива — складається із живих картин, із живих історій. До того ж має неабияке патріотичне значення.

Відвідала вернісаж і заступник голови Миколаївської облдержадміністрації Оксана Янішевська, яка поділилася  спогадами про український і миколаївський майдани: «Для мене особисто Євромайдан ще не завершився, як і для багатьох українців. Революція гідності ще триває».

Особливістю виставки стало те, що свої роботи представили юні художники, вихованці Дитячої художньої школи. За словами її директора Євгенії Кручиніної, дітям ніхто не підказував, що саме малювати, ніхто не втручався в їхні творчі задуми. Втім, саме дитячі твори вражають  щирістю, розумінням тих подій, дорослим поглядом на життя.

Та, попри  високохудожні дитячі твори про війну і революцію, віриться: невдовзі діти малюватимуть сонце та мирне життя.