Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк недаремно приніс на засідання уряду пляшку підпільної горілки. Втім, судячи з гіркого досвіду Рівненщини, до горілки можна впевнено додати ще й цигарки: підпільний бізнес на підакцизних товарах, на жаль, процвітає.

Так, у селі Городок Рівненського району спритні ділки створили на «підприємстві» такий собі замкнений цикл, який включав нелегальне виробництво цигарок та проживання тут-таки, на території, 20 найманих працівників. Щоб приховати таку активність від стороннього ока, всі вікна виробничого блоку закрили непрозорою плівкою, а стіни обладнали звукоізоляцією. На пропозицію співробітників податкової міліції відкрити приміщення на виконання рішення суду організатори тіньового бізнесу… розпалили вогнище, — щоб максимально приховати сліди. Відтак двері відчинили примусово, тож більшість доказів збереглися. Наявність серед них акцизних марок Російської Федерації свідчить про міжнародний характер злочину та замах на економічну безпеку не лише України.

— Всього вилучено 1,5 мільйона акцизних марок Росії, понад 4 тонни тютюну, 2 автоматичні лінії для виготовлення цигарок вартістю понад 2 мільйони гривень, папір, фольгу, картонні заготовки для «Мальборо» та «Прими». Триває досудове слідство, адже головне зараз — вийти на організаторів, — каже начальник слідчого управління фінансових розслідувань ГУ Міндоходів Рівненщини Володимир Перегняк.

Та не встигло завершитися одне слідство, як тут — нова оказія: подібні автоматизовані лінії виявили в Гощі. І де б ви думали?

На «підпілля» працювало потужне обладнання. Фото надане автором

На території колишнього молокозаводу! Особисто я ще добре пам’ятаю смак гощанського молока і особливо масла. На жаль, його вже не виробляють. Тепер тут, у підвалі виробничо-складського приміщення, огороджений металевим парканом підпільний цигарковий цех.

Днями проведуть слідчий експеримент за участю міжнародних експертів на предмет використання цього обладнання для масового виготовлення тютюнових виробів та їх нелегального збуту.

Адже жодної копійки від підпільних синдикатів до бюджету, зрозуміло, не надходило.