Айша народилася з тяжкою вродженою вадою серця. Усе, що змогли зробити кращі медики столиці Киргизії Бішкека, — провели підтримувальну операцію, яка дала дівчинці найцінніше в її ситуації — час, щоб батьки знайшли допомогу. Однак через складність патології їм відмовили клініки Росії, Німеччини та Ізраїлю. 

Після двох складних операцій Айша почувається добре. Фото з архiву редакцiї

Мати дівчинки Алма дізналася про унікальні можливості українських лікарів завдяки Меморандуму про співпрацю, який було підписано між Науково-практичним медичним центром дитячої кардіології та кардіохірургії МОЗ України і Алматинським центром педіатрії та дитячої хірургії. У рамках цього документа наш кардіоцентр допомагає створити кардіохірургію новонароджених у Казахстані. Тоді, на початку минулого року, в Алмати проходила серія навчальних майстер-класів з дитячої кардіології та кардіохірургії, що була продовженням роботи, започаткованої директором українського центру Іллею Ємцем. Там Ілля Миколайович провів зокрема кілька складних операцій.

Тоді в Алмати дівчинку оглянув головний лікар нашого центру Володимир Жовнір разом з кардіохірургом Любомиром Богутою і запропонували батькам лікування в Києві.

Один з лідерів дитячої кардіохірургії України Олександр Бабляк зробив Айші дві операції. Першу — в лютому, другу — цими днями. Нині дівчинка добре почувається, енергійна, рухлива. «Майже як усі діти її віку», — радісно каже її мама.

Щопівроку Айші потрібно буде проходити зондування. Також на неї чекає принаймні ще одна оперативна корекція. Українські медики готові продовжити лікування.

Слід зазначити, що за 10 років існування Центр під керівництвом Іллі Ємця перетворився на один з кращих дитячих кардіоцентрів Європи.

Тільки за цей рік у центрі прооперовано та пройшли курс лікування 50 пацієнтів з Молдови, 4 — з Казахстану, а також дітки з Туркменістану, Туреччини, Киргизстану, США і Білорусі. 

Відділ гуманітарних проблем
«Урядового кур’єра»