Рівненщина — серед перших областей в Україні, в яких набирає обертів децентралізаційний марафон, що стартував під егідою Асоціації міст України за підтримки міжнародних партнерів.

«П’ять об’єднаних територіальних громад Рівненщини в результаті змін до Податкового та Бюджетного кодексів збільшили власні надходження в 2—2,5 раза. Додайте до цього дотації вирівнювання, медичну та освітню субвенції, а ще інвестиційні кошти з Державного фонду регіонального розвитку — маємо непорівнянний капітал!» — каже виконавчий директор Рівненського відділення Асоціації міст України Тетяна Грещук.

Утім, децентралізація — це не суцільний позитив. Є і підперті двері сільради, один учитель на три предмети, в дитсадку — 9 дітей і… 15 працівників.

Лише організаційно та головне — фінансово спроможні громади можуть зробити державу сильною. Ніде в цивілізованому світі немає різниці між містом і селом. «Саме тому локомотивами децентралізації мають стати міста й селища, які підтягнуть до свого рівня сільські території, що занепадають. І саме для цього держава, образно кажучи, дає громадам вудки, а ось навчитися ловити рибу вони мають самі. А ми активно цьому сприяємо», — підкреслює пані Грещук.

«Нині 80% сільських рад в області дотаційні. За великим рахунком, децентралізаційний — це саме той марафон, у якому не буде переможців: ми всі разом маємо перемогти власну інерцію і змінити країну, — переконаний директор департаменту економічного розвитку і торгівлі Рівненської ОДА Костянтин Мокляк.

До речі, держава свої зобов’язання, зокрема й фінансові, перед об’єднаними громадами виконує сповна. На Рівненщині вже є 14 таких самодостатніх громад. Відповідно до перспективного плану об’єднання, їх мають утворити 59.