Добре, коли спостереження і зроблені на їхній основі висновки переростають у конструктивну пропозицію. Саме так і було на зібранні Конгресу народів Кавказу України. Спершу звучала констатація: «Українці хочуть інтегруватись у Європу, але в самому суспільстві з вини політиків бракує єднання». Прозвучала й конкретна пропозиція: «Діаспора має допомогти інтегрувати суспільство».

Аргументи висували вагомі. За словами президента Конгресу народів Кавказу України Паші Ілісуйського, серед громадян нашої держави — приблизно 3% — вихідці з Кавказу. Є й негромадяни.

— Але всі ми почуваємось українцями, — наголосив він. — Український народ толерантний, добрий. Жодних утисків ніхто з нас не відчуває.

Вихідці з Кавказу, сказав Паша Ілісуйський, займаються малим і середнім бізнесом. Отже, мають вплив на певну кількість людей, які з ними співпрацюють. Усі ми, підкреслив президент конгресу, прагнемо збереження цілісності держави, виступаємо проти сепаратизму.

Учасники зустрічі зауважували, що всі народності, які живуть в Україні, відчувають духовну єдність з українцями. Вони сприятимуть тому, щоб між народами не було ворожнечі.

Наша сила в єдності, зазначили промовці. Шлях до цього — розбудова демократичної держави.