Без попереджень перевізники раптово відмовилися від пасажирських перевезень. У результаті півмільйонне місто опинилося в стані транспортної блокади. Водії маршруток не вийшли на роботу, мотивуючи такий крок низькими тарифами на проїзд — три гривні, а ціни на пальне, запчастини тощо підвищуються. Саме на цьому тижні мав зібратися виконком міської ради для вирішення питання про нові тарифи. Але керівники приватних транспортних підприємств недочекалися засідання і віддали команду водіям не виходити на маршрути.

З’ясувалося, що напередодні страйку в соцмережах були заклики до водіїв маршрутних таксі не виходити на роботу. Як кажуть деякі водії, вони хотіли вийти, але отримували на свою адресу погрози: їм  обіцяли спалити машину, порізати шини. А на зустрічі з перевізниками та громадськістю міський голова Юрій Гранатуров заявив, що така акція спланована, щоб у складний час дестабілізувати ситуацію в мирному місті. «Шантажувати півмільйонне місто нікому не дозволимо. Усіх перевізників попереджено про повну відповідальність за організацію роботи транспорту. Буде проведено службове розслідування з питання зриву перевезень, про результати якого міська рада поінформує городян. Нині в посиленому режимі працює міський електротранспорт, автобуси великої місткості», — зазначив він.

Експерти кажуть, що юридично є привід розірвати контракт з такими фірмами, які просто продають право водієві з машиною їздити маршрутом. А громадськість вимагає покарати винних і викорінити корупцію в цій сфері.  За словами Юрія Гранатурова, найближчим часом ітиметься про створення комунального підприємства, яке обов’язково братиме участь у конкурсі на пасажирські перевезення. Керівники фірм-перевізників повинні знати: якщо вони не виконуватимуть своїх зобов’язань, на їхні маршрути зайде транспорт комунального підприємства.

До речі, вже оголошено тендер на купівлю трамваїв і тролейбусів, розглядають питання придбання у країнах Євросоюзу техніки, яка коштує дешевше і може прослужити ще 10—15 років. Схожий досвід має Вінниця. Розглянуть також можливість створення диспетчерської служби і встановлення в автобусах GPS-обладнання.

Виконком міськради рекомендував міським службам розрахувати економічно об∂рунтований тариф на проїзд у маршрутках. Найближчим часом його винесуть на розгляд виконкому міськради та затвердять. А з підприємствами, які зірвали перевезення, розірвуть договірні зобов’язання.