Прокурор Миколаївської області Володимир Комашко повідомив про дії прокуратури стосовно розкриття резонансних справ. В тому числі про ті з них, які мали антидержавницький характер, могли призвести до провокацій і загрожували територіальній цілісності країни. Так, упродовж минулого року було зареєстровано й перебувало у провадженні слідчих УСБУ області 30 кримінальних проваджень за фактами сепаратизму і тероризму. У поточному році вже зареєстровано 12 проваджень цієї категорії.

За наслідками розслідування три провадження направлено в суд з обвинувальним актом, одне — з клопотанням про застосування примусових заходів медичного характеру. Десять кримінальних проваджень зупинено через переховування підозрюваних від органів слідства й суду.

Як розповів Володимир Комашко, «нині прокуратура області здійснює процесуальне керівництво у кримінальних провадженнях за підозрою депутата Миколаївської обласної ради за фактами розпалювання міжнаціональної ворожнечі та сприяння діяльності терористичних груп. Також триває слідство за підозрою російського журналіста (громадянина України) у державній зраді». Прокурор запевняє, що має достатньо фактів і доказів, які не дадуть означеним особам змоги уникнути покарання.

Крім того, за словами Володимира Комашка, відповідно до вимог Закону України «Про відновлення довіри до судової влади в Україні», прокуратура області направила у Тимчасову спеціальну комісію з перевірки суддів Миколаївської області письмові заяви щодо перевірки двох суддів. Днями комісія вже розпочала перевірку цих суддів.

На брифінгу для журналістів прокурор розповів і про справи, які стосуються подій річної давності. Він наголосив: «Кримінальні провадження щодо організації групових виїздів у м. Київ для участі в провокаціях під час Революції гідності обов’язково будуть доведені до суду. Прокуратура області у нинішньому році розпочала шість кримінальних проваджень за фактами організації та відправлення жителів Миколаївщини до Києва для участі у провокаціях і перешкоджанні волевиявленню учасників мирних акцій протесту під час Революції гідності».

Під час досудового слідства перевіряють інформацію щодо причетності представників Партії регіонів і службових осіб обл?держадміністрації, ректора одного з вищих навчальних закладів Миколаєва, колишнього керівника одного з підприємств області й екс-депутата Миколаївської обласної ради до відправлення за грошову винагороду жителів і студентів міста Миколаєва та області, зокрема так званих тітушок на «антимайдан». Тривають слідчі заходи, спрямовані на виявлення інших організаторів цієї акції.

Розповів прокурор і про реагування правоохоронних органів на події в області у березні минулого року. Так, слідчий відділ Центрального райвідділу Миколаївського міського управління МВС України розпочав кримінальне провадження за фактами публічних закликів до захоплення й спроби захопити будівлю Миколаївської обласної державної адміністрації. У вчиненні цих кримінальних правопорушень встановлено причетність шістьох осіб. У зв’язку з переховуванням одного з учасників подій від органів досудового розслідування останнього оголошено у розшук. Чотирьом особам призначено покарання у вигляді позбавлення волі строком на два роки із звільненням від покарання з випробуванням, з іспитовим строком один рік.

Виявлення проявів сепаратизму, а також провокації, розпалювання міжнаціональної ворожнечі перебувають на постійному контролі керівництва прокуратури області.