Харківська область поповнила перелік регіонів України, де створили власну Червону книгу. Як розповіла одна з її співавторів доцент кафедри біології та зоології тварин Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна Тетяна Атімасова, до видання занесено майже 400 видів тварин. Серед них багато комах, птахів, а також великих ссавців, таких, як лосі, і дрібних — гідра, борсук та бабак.

Хоч останній вид, за словами Тетяни  Атімасової, в Україні не вважається таким, що зникає, а на Харківщині найбільша популяція бабаків, їх кількість помітно зменшилася останніми десятиліттями. Головна причина цього — брак степових умов проживання і браконьєрство.

«Рослинність повинна бути такою, щоб бабак міг оцінювати навколишню ситуацію. У степах пасуться дикі копитні, які трохи з’їдають рослинність, — саме там бабак зберігається. А там, де немає великих копитних і немає випасу, бабака теж не буде», — зауважила біолог.

З нижчих хребетних тварин у харківську Червону книгу потрапив міног. Ця група з’явилася ще тоді, коли на Землі жили динозаври, і важливо, щоб міноги також не зникли з нашої планети. 

Регіональну Червону книгу, яка є основним документом з узагальненими  матеріалами про сучасний стан рідкісних і зникаючих видів тварин і рослин, на підставі яких розробляють наукові й практичні заходи, спрямовані на їхню охорону, відтворення і раціональне використання, до харків’ян уже створили у Дніпропетровській області, Карпатах і Криму.